Lumea, atât fizică, cât și digitală, se află în vremuri fără precedent, pe măsură ce conflictul din Ucraina se dezlănțuie iar Rusia ar plănui să se deconecteze de la internetul global.
Giganți corporativi precum Meta, Google și Apple, care s-au considerat întotdeauna firme de tehnologie neutre, își pun acum culorile politice pe catarg – interzicând produsele în Rusia ca răspuns la invazia acesteia în Ucraina.
Între timp, internetul în sine se schimbă pentru utilizatorii ruși – cu Twitter și Facebook blocate, TikTok nu le permite utilizatorilor ruși să posteze, iar poliția ar fi oprit oamenii de pe străzi pentru a vedea ce văd pe telefoanele lor.
Acum există întrebări despre dacă conflictul poate nu doar să modifice geografia lumii, ci să schimbe fundamental natura internetului global.
Guvernul ucrainean a selectat firmele de tehnologie individuale pentru a le cere să interzică serviciile în Rusia, iar lista firmelor de tehnologie care refuză să facă afaceri sau să vândă produse acolo crește pe zi ce trece.
Acum, liderii ucraineni cunoscători de tehnologie cer ceva mai mult – ca Rusia să fie complet deconectată de la internetul global.
Apelurile au fost răspunse cu un „Nu” categoric din partea ICANN (Corporația de Internet pentru Nume și Numere Alocate), care se ocupă de guvernanța internetului. I s-a cerut să revoce domeniile de nivel superior ale Rusiei, cum ar fi .ru, împreună cu certificatele Secure Sockets Layer (SSL) asociate națiunii.
Dar sloganul său este „One World, One Internet” și în răspunsul său către vicepremierul ucrainean Mykhailo Fedorov, șeful executivului ICANN, Goran Marby, a spus: „În cadrul misiunii noastre, menținem neutralitatea și acționăm în sprijinul internetului global. Misiunea noastră nu se extinde la luarea de acțiuni punitive, emiterea de sancțiuni sau restricționarea accesului împotriva segmentelor de pe internet – indiferent de provocări.”
Grupul de confidențialitate digitală Electronic Frontier Foundation (EFF) a fost una dintre numeroasele organizații care au susținut decizia.
Într-o declarație, Corynne McSherry și Konstantinos Komaitis de la EFF au spus că războiul nu este un motiv pentru a „amesteca lucrurile cu internetul”. Interferența cu protocoalele fundamentale ale infrastructurii internet ar avea „consecințe periculoase și de lungă durată”.
Acestea ar include:
- privarea oamenilor de cel mai puternic instrument de partajare a informațiilor
- crearea unui precedent periculos
- compromiterea securitații și confidențialității

Cloudflare, o firmă de infrastructură web care oferă protecție împotriva atacurilor cibernetice, a fost, de asemenea, solicitată de Ucraina să își înceteze serviciile în interiorul Rusiei. Într-o postare de blog, firma a spus că a luat în considerare aceste solicitări, dar a concluzionat că „Rusia are nevoie de mai mult acces la internet, nu mai puțin”.
Pentru mulți, apelurile pentru oprire au reprezentat o pantă alunecoasă periculoasă către ceea ce este cunoscut sub numele de Splinternet – unde diferite țări au versiuni diferite ale internetului.
Marele Firewall al Chinei, așa cum este cunoscut, este poate cel mai evident exemplu al modului în care o țară își poate crea propriul web.
Dar și în Iran, conținutul de pe internet este supravegheat, iar informațiile externe sunt limitate de compania de telecomunicații din Iran, deținută de stat.
Rusia însăși a experimentat cu un internet suveran – numit Runet – de câțiva ani, deși unul care a fost adaptat la internetul existent mai degrabă decât versiunea construită de la zero a Chinei.
În 2019, guvernul rus a declarat că a testat cu succes sistemul. Pe vremea aceea, puțini au înțeles necesitatea, dar acum, în contextul invaziei Ucrainei, totul „are mult mai logică”, a spus profesorul Alan Woodward, informatician de la Universitatea din Surrey.
În acel test, ISP-urilor ruși li s-a cerut să configureze eficient internetul în interiorul granițelor lor, ca și cum ar fi un intranet gigant – o rețea privată de site-uri web care nu vorbesc cu lumea exterioară. Inițiativa a implicat restricționarea punctelor în care versiunea rusă a rețelei se conectează la omologul său global.
Acum se pare că Rusia testează din nou aceste sisteme – într-un memoriu de la guvernul rus, ISP-urilor li s-a cerut să-și sporească securitatea și să se conecteze la serverele sistemului de nume de domeniu (DNS) din Rusia.
Unii au crezut că nota și data finalizării testului pe 11 martie înseamnă că Rusia intenționează să se întrerupă iminent.
Prof. Woodward îl vede mai degrabă ca pe un alt test de pregătire: „Aceasta a fost mai mult despre Rusia care a cerut furnizorilor de servicii de internet să se pregătească, să facă copii locale ale DNS – agenda telefonică a internetului – și să aibă versiuni locale ale software-ului terților care vine de la servere din afara Rusiei, cum ar fi Javascript.”
Rusia a negat de atunci că se va deconecta de la internetul global, spunând că testul a vizat protejarea site-urilor web rusești de atacurile cibernetice străine.
Dar James Griffiths, autorul cărții The Great Firewall of China, crede că ștecherul ar putea fi scos oricând: „Întreruperea internetului, asigurarea că rușii consumă doar conținutul pe care Kremlinul îl aprobă, astfel de lucruri au sens strategic, astfel încât să puteți vedea calea pe care ne îndreptăm. Nu aș fi surprins dacă aceasta ar intra în vigoare în următoarele săptămâni sau luni.”” a spus el pentru BBC.
Abishur Prakash, autorul cărții The World is Vertical: How Technology is remaking Globalisation, crede că conflictul remodelează internetul, de la „un sistem global în care întreaga lume a fost conectată” la ceva mai fracturat.
„Din cauza geopoliticii, apare un design diferit pentru internet, în care națiunile fie sunt deconectate, fie își dezvoltă propria alternativă. Punțile globale, precum platformele de social media, care au conectat populațiile de zeci de ani, sunt dărâmate”.
Și, potrivit lui James Griffiths, noua axă a puterii nete va fi împărțită între Occident și China/Rusia.
„Fang Binxing, cunoscut drept părintele fondator al Marelui Firewall din China, a vizitat Rusia în 2016 pentru a-i ajuta în ceea ce fac și pentru a face firewall-ul rusesc mult mai asemănător cu cel chinez”, a spus el.
Și acum Rusia se va uita din nou la Beijing, pe măsură ce firmele de internet își retrag serviciile și produsele, el crede: „Deoarece economia rusă este izolată de o mare parte a economiei globale, se îndreaptă către China. Vor trebui să se bazeze pe China, chiar mai mult decât au făcut-o în trecut”.
Până acum, firme de tehnologie precum Huawei nu au spus nimic oficial despre conflict.