Compania Facebook a starnit un val de proteste in urma cu cateva zile ca urmare a publicarii unui studiu psihologic se s-a bazat pe un experiment efectuat de companie. Experimentul a fost unul secret si a manipulat emotiile resimtite de aproape 700.000 dintre utilizatorii retelei.
Pe parcursul unei saptamani din anul 2012, Facebook a manipulat sectiunea de news feed de la aproape 700.000 de utilizatori pentru ca acestea să para mai „fericite” sau mai „triste” decât erau in mod obisnuit. Dupa încheierea acestui experiment, cercetatorii au aflat că utilizatorii tind sa publice comentarii pozitive sau negative, in stransa legatura cu orientarea care a fost data „news feed”-ului lor.
Experimentul a fost realizat pe toti utilizatorii retelei care au folosit versiunea în limba engleza a Facebook. Rezultatele experimentului au fost publicate la începutul acestei luni. Cercetatorii au analizat cuvintele folosite in mesajele publicate de utilizatori in „news feed-urile” lor pentru a decide in mod automat daca acestia aveau o stare de dispozitie pozitiva sau negativa, iar apoi au manipulat fluxurile lor de actualitati.
Expertii au descoperit astfel ca emotiile se raspandesc la nivelul intregii retele de socializare si ca prietenii utilizatorilor tind să reactioneze mai intens fata de mesajele negative. Utilizatorii care au fost expusi unor mesaje mai puţin emotionale au avut tendinta de a evita sa publice mesaje proprii.
De parca oamenii ar fi niste cobai si oricine ar putea face experimente pe ei fara sa le ceara parerea…