Facebook a finalizat astăzi lansarea globală a instrumentului Activitate in afara Facebook, proces pe care l-a început în august anul trecut.
CEO-ul Mark Zuckerberg a numit în trecut butonul „Clear History” și aceasta este o descriere corectă: vă permite să gestionați informațiile pe care Facebook le colectează de pe alte site-uri și aplicații.
Ce este activitatea în afara Facebook?
Activitatea din afara Facebook conţine informaţii pe care afacerile şi organizaţiile le transmit catre Facebook despre interacţiunile tale cu acestea, precum o vizită în aplicaţia sau pe site-ul lor web. Printre interacţiuni se numără vizitarea site-ului web sau conectarea la aplicaţie cu ajutorul Facebook. Printre activităţile din afara Facebook nu se numără listele de clienţi pe care afacerile le folosesc pentru a afişa reclame relevante unui grup unic de clienţi.
Cum a primit Facebook informaţii despre activitatea ta?
Atunci când vizitezi un site web sau foloseşti o aplicaţie, aceste afaceri sau organizaţii pot transmite catre Facebook informaţii despre activitatea ta folosind instrumentele pentru afaceri. Facebook foloseste aceste activităţi pentru a personaliza experienţa de utilizare, de exemplu pentru a afişa reclame relevante. Reteaua de socializare sustine ca ofera afacerilor şi organizaţiilor să-i anunţe pe utilizatori înainte de a folosi instrumentele pentru afaceri.
Platforma Facebook nu are o reputație prea buna in ceea ce priveste confidențialitatea consumatorilor. Acest instrument face parte dintr-un proces cu mai multe etape pentru a rezolva aceste probleme, cel puțin la nivel de suprafață.
Zuckerberg a descris aceasta functie în anunțul de lansare astfel: „Alte companii ne trimit informații despre activitatea dvs. pe site-urile lor și folosim informațiile respective pentru a vă afișa reclame care sunt relevante pentru dvs. Acum puteți vedea un rezumat al informațiilor respective și îl puteți șterge din contul dvs. dacă doriți. ”
Daca nu v-ati intrebat niciodata cum va sunt afisate informatii si reclame personalizate pe Facebook, noul instrument ar putea sa fie destul de pertubrator.
Cum afli ce companii au transmis datele tale catre Facebook ?
Pentru inceput va trebui sa navighezi in sectiunea de setari
- Apasă pe butonul sub forma de sageaga jos din partea dreaptă sus a ecranului Facebook și apasă pe opțiunea Setări. (daca esti pe versiunea desktop)
- Apasă pe Informațiile tale de pe Facebook în coloana din stânga.
- Apasă pe Activitate în afara Facebook pentru a o revizui. Aici poți apăsa și pe Administrează activitatea ta în afara Facebook pentru mai multe informații. Ți se va solicita să introduci din nou parola.
De pe telefon:
- Apasa pe cele trei linii din coltul dreapta sus si deruleaza pana la Setari.
- Din sectiunea Setari derulezi in jos pana ajungi la sectiunea Activitate in afara Facebook.
- Ti se va solicita reintroducerea parolei pentru a administra individual inregistrarile despre tine.
Cantitatea de informatii si numarul de site-uri ce au trimis catre Facebook informatii despre tine poate fi destul de coplesitoare. Daca vrei sa stergi tot istoricul poti sa faci totul cu doar cativa pasi, insa este posibil sa fi deconectat de la unele aplicatii la care te-ai conectat cu contul de Facebook.
Datele colectate pot fi de la zeci, la sute si chiar mii de site-uri care au transmis date catre Facebook. Este posibil sa te intrebi cand ai interactionat cu acele site-uri, mai ales si pentru ca Facebook iti arata si data la care a colectat acele date.
Dupa cum spuneam, daca vrei sa manageriezi informațiile de pe toate site-urile și aplicațiile care au împărtășit detaliile cu Facebook, poti face acest lucru din acest instrument. Dar, la fel ca majoritatea oamenilor, daca nu aveți nici timpul, nici energia, atunci este recomandata una dintre opțiunile „Goleste istoric” sau „Gestionează activitatea viitoare”.