Facebook a anunțat că a suspendat „zeci de mii” de aplicații ca parte a unei investigații în curs despre utilizarea necorespunzătoare a datelor din partea dezvoltatorilor terți.
Ancheta face parte dintr-un efort mai larg pe care compania s-a angajat anul trecut ca o va efectua în urma scandalului privind confidențialitatea datelor Cambridge Analytica. Acesta a implicat o firmă de consultanță politică care detinea datele a zeci de milioane de utilizatori Facebook si ce au fost colectate, compilate și vândute de producătorul unei aplicații mobile pentru testare.
Gigantul tehnologic nu a oferit prea multe detalii despre aceasta investigatie. În mai 2018, compania a spus că 200 de aplicații au fost suspendate; în august 2018, acest număr a ajuns la 400. Acum, aproximativ 12 luni mai târziu de la scandal, compania recunoaște că a investigat milioane de aplicații și a suspendat „zeci de mii”.
Facebook spune că volumul uriaș de aplicații sunt create de un număr mic de dezvoltatori, aproximativ 400 de ani. Nu este clar modul în care dezvoltatorii în cauză ar putea fi responsabili pentru atâtea aplicații suspecte și cum au trecut în mare parte neobservate până când Facebook s-a simțit obligata să investigheze platforma sa. Dacă Facebook a eliminat doar 10.000 de aplicații de la 400 de dezvoltatori, asta ar însemna că fiecare dezvoltator, în medie, a creat 25 de aplicații care încalcă regulile Facebook. (Facebook spune că unele dintre aplicațiile pe care le-a suspendat erau încă în testare.)
Într-o postare pe blog, scrisa de vicepreședintele Facebook pentru parteneriate, Ime Archibong, aflam ca Facebook a interzis unele aplicații complet. „Acest lucru se poate întâmpla din orice motive, inclusiv partajarea necorespunzătoare a datelor obținute de la noi, punerea la dispoziție a datelor publice fără a proteja identitatea oamenilor sau altceva care a fost inculs în încălcarea clară a politicilor noastre”, scrie Archibong.
De asemenea, Facebook a eliminat complet si permanent accesul la platforma sa al unor dezvoltatorii care au incalcat regulile, deși nu se specifică care este numarul acestora. Compania a luat chiar măsuri legale împotriva unor producători de aplicații. La scurt timp după ce a izbucnit scandalul despre Cambridge Analytica, compania a dat în judecată doi bărbați ucraineni pentru că ar fi accesat ilegal datele utilizatorilor. Facebook spune că a continuat să dea în judecată dezvoltatorii. inclusiv producătorii de software care foloseau aplicații legate de Facebook pentru a infecta telefoanele utilizatorilor cu malware.
Știrea vine în condițiile în care compania se confruntă cu 11 investigații în desfășurare din partea Departamentului de Justiție al SUA, avocațillor generalii de stat și a Comisiei pentru valori mobiliare și antitrust și încălcarea vieții private. Unul dintre acestea, un proces introdus de avocatul general al districtului Columbia, este un răspuns la dezvăluirile Cambridge Analytica.
În iulie, Comisia Federală pentru Comerț din SUA a anunțat o tranzacție de 5 miliarde de dolari din partea Facebook ca urmare a anchetei privind icălcări ale confidențialității utilizatorilor. Aceasta a fost cea mai mare amenda pe care o companie de tehnologie a trebuit să o plătească vreodată. Ca parte a soluționării, Facebook a elaborat noi cerințe pentru dezvoltatorii terți, inclusiv o revizuire anuală obligatorie a conformității.