Scandalurile politice se țin lanț în SUA, mai ales acum în an electoral când principala sursă de manevră electorală, rețelele de socializare, este sub atac permanent..
Gigantul social media Meta ar fi permis Netflix să acceseze mesajele directe ale utilizatorilor Facebook timp de aproape un deceniu, încălcând activitățile anticoncurențiale și regulile de confidențialitate, susțin documente judiciare explozive.
Documentele judiciare, care au fost desecretizate săptămâna trecută, fac parte dintr-un proces antitrust major intentat de cetățenii americani Maximilian Klein și Sarah Grabert, care susțin că Netflix și Facebook „au avut o relație specială”, astfel încât Netflix să își poată adapta mai bine reclamele cu Facebook.
Facebook a primit milioane de dolari în venituri din publicitate de la Netflix ca parte a acestor legături strânse, garantând cheltuieli publicitare de 150 de milioane de dolari în 2017, susține procesul.
De asemenea, procesul susține că co-fondatorul Netflix, Reed Hastings, s-a alăturat consiliului de administrație al Facebook și apoi a contribuit la închiderea Facebook Watch – un serviciu de streaming concurent al Netflix.
Procesul a fost intentat în aprilie 2023 și cere instanței ca Hastings să răspundă la afirmațiile reclamantului.
„Timp de aproape un deceniu, Netflix și Facebook s-au bucurat de o relație specială. Netflix a cumpărat sute de milioane de dolari în reclame Facebook; a încheiat o serie de acorduri de partajare a datelor cu Facebook; a primit acces pe măsură la API-urile private ale Facebook; și a fost de acord cu parteneriate și integrări personalizate care au ajutat la supraîncărcarea modelelor de targetare și clasificare a reclamelor Facebook”, se arată în proces.
API-urile (interfață de programare a aplicațiilor) sunt elemente de software care permit ca două sau mai multe programe sau componente de calculator să comunice și să facă schimb de informații între ele.
Acordul API permitea „accesul programatic al Netflix la căsuțele de primire a mesajelor private ale Facebook, în schimbul căruia Netflix urma să „furnizeze la FB un raport scris la fiecare două săptămâni, care să arate numărul zilnic de recomandări trimise și de clicuri ale destinatarilor în funcție de interfață, suprafața de inițiere și/sau variația de implementare (de exemplu, recepții de recomandări Facebook vs. non-Facebook)””.
„În august 2013, Facebook a oferit Netflix acces la așa-numitul „Titan API”, un API privat care permitea unui partener aflat pe o listă albă să acceseze, printre altele, „prietenii din aplicațiile de mesagerie și din afara aplicațiilor” ai utilizatorilor Facebook”, susțin documentele.
Meta a declarat în trecut că nu dezvăluie partenerilor mesajele private ale oamenilor fără știrea acestora și că accesul la API le-a oferit partenerilor doar posibilitatea de a ajunge la căsuțele de primire, adică de a trimite mesaje utilizatorilor prin intermediul API.
„Meta nu a împărtășit mesajele private ale oamenilor cu Netflix”, a declarat marți un purtător de cuvânt al Meta pentru Fox Business. „Așa cum scrie în document, acordul a permis oamenilor să le trimită mesaje prietenilor lor de pe Facebook despre ceea ce urmăreau pe Netflix, direct din aplicația Netflix. Astfel de acorduri sunt ceva obișnuit în industrie. Suntem încrezători că faptele vor arăta că această plângere este neîntemeiată”.
De asemenea, FOX Business a contactat Netflix pentru comentarii suplimentare, dar nu a primit imediat un răspuns. Facebook și-a schimbat numele în Meta în 2021, când CEO-ul său, Mark Zuckerberg, a dezvăluit metaversul, un spațiu de realitate virtuală.
În 2018, New York Times a publicat un raport care citează sute de pagini de documente Facebook, susținând că Facebook a autorizat Spotify și Netflix să acceseze DM-urile utilizatorilor. Publicația a relatat că aceste conexiuni au ajutat Facebook să obțină o creștere explozivă și i-au consolidat fluxurile de venituri din publicitate. Meta a fost deja amendată pentru că a partajat informațiile utilizatorilor fără permisiune.
În 2022, Irlanda a amendat Meta cu 284 de milioane de dolari după ce date despre mai mult de jumătate de miliard de utilizatori au fost scurse online.
Numele complete, numerele de telefon, locațiile și zilele de naștere ale utilizatorilor care au folosit platforma între 2018 și 2019 au fost scurse online de un „actor rău” care, potrivit Meta, a exploatat o vulnerabilitate de securitate, relatează Daily Mail.
În același an, Meta a fost de acord să plătească 725 de milioane de dolari pentru a soluționa un caz de încălcare a securității legat de Cambridge Analytica, o companie britanică de inginerie în domeniul social media.
Firma plătise Facebook pentru a avea acces la informațiile personale a aproximativ 87 de milioane de utilizatori Facebook, care au fost apoi folosite pentru a ținti alegătorii americani în timpul campaniei din 2016, care a culminat cu victoria lui Donald Trump în alegeri.