Într-o mișcare de represalii, Facebook i-a blocat pe utilizatorii din Australia să împărtășească știri, intensificând lupta cu guvernul care a emis o lege prin care giganții tehnologici puternici ar trebui să plătească organizațiilor de știri pentru conținut.
Guvernul australian a condamnat demersul, care a blocat și unele comunicări guvernamentale, inclusiv mesaje despre serviciile de urgență și câteva pagini comerciale.
Platformele digitale se tem că ceea ce se întâmplă în Australia va deveni un precedent pentru alte țări, pe măsură ce guvernele revizuiesc legile pentru a ajunge la ritmul schimbării rapide a lumii digitale.
Facebook a acționat după ce Camera Reprezentanților a adoptat o legislație care ar face ca Google să plătească pentru jurnalismul australian, a declarat trezorierul Josh Frydenberg. El a spus că nu i s-a dat niciun avertisment înainte ca Facebook să acționeze. Legislația trebuie adoptată de Senat pentru a deveni lege.
Organizațiile de știri australiene nu au putut posta articole și persoanele care au încercat să împărtășească știrile existente au primit notificări care le spuneau că au fost blocate.
„Această postare nu poate fi distribuită. Ca răspuns la legislația guvernului australian, Facebook restricționează postarea linkurilor de știri și a tuturor postărilor din paginile de știri din Australia. La nivel global, postarea și partajarea linkurilor de știri din publicațiile australiene sunt restricționate. ”
se arată în mesajele de informare postate de Facebook
Legislația menționată de Facebook nu a fost încă adoptată.
„Acțiunile Facebook au fost inutile, au fost dure și le vor afecta reputația aici în Australia”, a spus Frydenberg.
Prim-ministrul Scott Morrison a atacat Facebook pe propria sa pagină de Facebook.
„Acțiunile Facebook de a da unfriend Australiei astăzi, de a întrerupe serviciile de informații esențiale privind serviciile de sănătate și de urgență, au fost la fel de arogante pe cât de dezamăgitoare. Aceste acțiuni vor confirma doar îngrijorările pe care un număr din ce în ce mai mare de țări le exprimă cu privire la comportamentul companiilor BigTech care consideră că sunt mai mari decât guvernele și că normele nu ar trebui să se aplice acestora. S-ar putea să schimbe lumea, dar asta nu înseamnă că o conduc .Nu vom fi intimidați de BigTech care încearcă să ne preseze Parlamentul”.
a postat Morrison.
Facebook a spus că legea australiană propusă „înțelege în mod fundamental greșit relația dintre platforma și editorii care o utilizează”.
Google amenințase că își va elimina funcțiile de căutare din Australia, deoarece a spus că legea propusă nu este practicabilă. Dar această amenințare a dispărut pe măsură ce Google a elaborat acorduri de licențiere a conținutului cu companiile media australiene sub propriul model News Showcase.
News Corp., deținut de Rupert Murdoch, a anunțat miercuri un acord larg cu Google. Principala organizație australiană de presă Seven West Media a ajuns la un acord la începutul săptămânii. Se pare că rivalul lor, Nine Entertainment, este aproape de propriul acord, iar Australian Broadcasting Corp., instituție de stat, se află în negocieri.
Guvernul a acuzat Facebook că a pus în pericol siguranța publică prin blocarea temporară a mesajelor serviciilor de urgență de stat într-o zi în care au existat avertismente severe de incendii și inundații în diferite părți ale Australiei.
Autoritățile din Australia spun ca au avut discuții „constructive” cu directorul executiv al Facebook, Mark Zuckerberg, după ce a început blocarea conținutului. Facebook a avut preocupări cu privire la aspectele codului, mai exact interpretarea unora dintre elementele sale. Mark Zuckerberg a promis ca va reveni cu noi considerente după ce va fi analizată situația în sine.