Compania Facebook a inceput batalia impotriva companiilor care vand conturi si like-uri false pe reteaua de socializare Facebook dar si pe alte servicii detinute, cum ar fi Instagram.
Rețeaua socială a intentat un proces la instanța federală americană împotriva a patru companii și trei persoane cu sediul în China, nu numai pentru promovarea vânzărilor de conturi false, ci și pentru oferirea unor like-uri false dar și urmaritori.
În anunțul său, Facebook a declarat că sistemul inculpaților cuprinde mai multe platforme și alte rețele decât Facebook și Instagram, inclusiv Amazon, LinkedIn, Twitter, Apple și Google. Inculpații au fost identificați ca producători de produse electronice și hardware, precum și furnizori de software și de servicii de publicitate online.
Facebook a spus că prin intentarea acestui proces, speră să „întărească faptul că acest tip de activitate frauduloasă nu este tolerată”.
Compania a explicat modul în care conturile false pot fi utilizate pentru spam și phishing, escrocherii de marketing, frauda publicitară și alte scheme daunatoare. În ultimii ani, aceștia sunt mai mult asociați cu campanii de dezinformare, folosite pentru a difuza știri false și a promova discurs de tip ura pe platformă.
Pentru a rezolva problema, Facebook a afirmat în plângerea sa că a folosit inteligența artificială pentru a dezactiva 2,1 miliarde de profiluri false din ianuarie până în septembrie 2018. Cu toate acestea, conturile false vor continua să apară în masă atâta timp cât există entități care le vând.
Prin acest proces in instanta Facebook cere acum judecatorilor să interzica inculpaților să creeze și să promoveze vânzarea de conturi false, like-uri și urmaritori, care încalce mărcile comerciale pe site-urile lor și să utilizeze domenii de marcă Facebook pentru site-urile respective.