Facebook nu este la fel de bun la recunoasterea oamenilor din poze ca si oamenii dar se apropie de asta. Compania a publicat recent un studiu despre noul sistem de inteligenta artificiala denumit DeepFace. Daca este intrebat daca aceeasi persoana este in doua poze , DeepFace recunoaste in mod corect acest lucru in 97,25% din cazuri.
Facebook foloseste déjà un sistem de recunoastere facial pentru a sugera cine este in poze. Google are un sistem de recunoastare pentru reteaua sa sociala Google Plus, insa DeepFace reprezinta un pas inainte.
Multe din sistemele automate de recunoastere faciala se confrunta cu probleme atunci cand au de a face cu poze neclare sau care nu sunt frontale. Pentru DeepFace nu va fi o problema intrucat sistemul creeaza modele 3D ale subiectilor si le analizeaza folosind tehnologia de inteligenta artificiala denumita deep learning.
Acest sistem imita structura neuronilor din creierul uman pentru a analiza cantitati mari de informatii si pentru a extrage conexiunile. Sistemul Deepface isi efectueaza analizele bazandu-se pe 120 de milioane de parametrii diferiti.
Toate astea se adauga si la actualul sistem de recunoastere faciala care a fost la randul lui imbunatatit.
Pana in acest moment nu este inca foarte clar cum va folosi Facebook noul DeepFace. Tehnologia ramane inca in stadiul de cercetare teoretica, conform declaratiilor purtatorului de cuvant al companiei, Lydia Chan.
Chiar daca sistemul nu este inca folosit este destul de clar ca recunoasterea faciala poate fi folosita pe scara larga in folosul marketingului iar un sistem revolutionar va fi cu siguranta un cosmar pentru avocatii dreptului la viata privata.
Intel a fabricat déjà afise digitale ce folosesc camere pentru recunoasterea faciala pentru a determina varsta si sexul unui client pentru a ii servi reclame personalizate. Un software si mai performant va oferi pe langa reclame si mai targetate, posibilitatea autoritatilor de a isi spiona cetatenii in public.
Facebook spune ca problema intimitatii si a vietii private va trebui abordata de catre public odata ce tehnologiile vor avansa, insa aceasta tehnologie performanta de recunoastere faciala este inca departe.