Compania Facebook a promis in luna decembrie a anului trecut ca va depune mai mult efort pentru a elimina stirile false de pe reteaua de socializare.
Dupa ce a implementat functia de raportare a stirilor false, prin intermediul butonului de raportare a unei postari, compania a inceput sa marcheze stirile false. Pentru inceput noua functie este folosita in Statele Unite, acolo unde retaua de socializare a fost intens criticata dupa alegerile prezidentiale.
Articolele care nu prezinta incredere vor purta de acum o semanlizare care in SUA este reprezentata de eticheta „Disputed”, ce include si un link catre sursa care pune la indoiala veridicitatea informatiei. Cei de la Facebook au declarat ca lucreaza impreuna cu cei de la ABC News, Politifact, FactCheck, Snopes si Associated Press pentru a verifica corectitudinea unui articol.
Desigur, interzicerea continutului fals de pe retea este un proces greoi. In continuare utilizatorii sunt nevoiti sa raporteze stirile false iar sistemul de inteligenta artificiala trebuie sa observe ceva ciudat. Astfel, pot trece cateva zile pana cand un articol sa fie verficat daca este o stire falsa sau nu. Mai mult decat atat, cel putin doua dintre organizatiile cu care Facebook colaboreaza, trebuie sa fie de aceeasi parere, ca un articol este fals.
Asadar, pana sa apuce sa isi faca treaba, un articol fals reuseste sa se popularizeze destul de mult si sa isi atinga scopul. Merita insa de apreciat ca cei de la Facebook fac primii pasi in aceasta directie.