Facebook a decis să ia măsuri împotriva site-urilor care-şi promovează link-urile cu descrieri înşelătoare, care nu dau toată informaţia şi care invită cititorul să dea click pentru a descoperi totul. E un nou pas prin care Facebook elimină practica „Vezi aici”.
Specialiştii Facebook au anunţat că au făcut modificări în modul în care funcţionează News Feed-ul pentru a-i ajuta pe oameni să citească link-uri cât mai de calitate, de la publisheri care merită, nu doar de la cei care ştiu să păcălească publicul cu „NU O SĂ-ŢI VINĂ SĂ CREZI” sau “A murit un mare artist. Tot Hollywood-ul plânge”.
Practica se numeşte în limba engleză click-baiting şi înseamnă aruncarea unei momeli în titlu sau în descriere pentru a-l face pe cititor să dea click. Aceasta a fost adoptată pe scară largă de publicaţiile tabloide, dar s-a extins la mai multe categorii de ziare şi reviste, din România şi din străinătate.
Aceste link-uri au foarte multe click-uri, pentru că există elementul de curiozitate şi din acest motiv ele sunt distribuite apoi la mai mulţi oameni. 80% din oamenii întrebaţi de Facebook au spus că preferă titluri care să le descrie situaţia mai bine şi care să-i lase pe ei să decidă dacă să dea click sau nu, adică să citească tot articolul. În timp, aşa cum s-a văzut şi în experimentele făcute de “Wired”, paginile care practica click-baiting-ul umplu News Feed-ul şi dau la o parte conţinutul de calitate.
Cum va face Facebook acest lucru? Va calcula cât timp petrecem pe un site, după ce am dat click pe link-ul din reţeaua socială. Dacă Facebook observă că noi ajungem înapoi foarte rapid şi articolul nu ne-a interesat, va ţine minte acest lucru şi va taxa în timp acel site. De asemenea, reţeaua socială va lua în calcul în algoritmii săi mai mult link-urile cu multe comentarii şi Like-uri, decât cele pe care s-a dat click.
O altă modificare adusă de Facebook va fi în promovarea paginilor care distribuie link-uri simple, care se autogenerează, nu cele care sunt introduse în descrierea pozei .