Finala Campionatului European de Securitate Cibernetica 2020 se inscrie si ea pe lista de evenimente afectate de pandemia de coronavirus, evenimentul a fost amanat de organizatori pentru anul 2021.
Comitetul de organizare al ECSC împreună cu organizatorii fazei finale din Austria, alături de Agenția Europeană pentru Securitate Cibernetică (ENISA), au decis schimbarea datei pentru finala Campionatului European de Securitate Cibernetica 2020. Evenimentul urma să aibă loc la Viena, în luna noiembrie.
Comitetul de organizare al ECSC a luat în considerare faptul că un asemenea eveniment la nivel european implică participarea a peste 350 de tineri, iar protejarea sănătății tuturor participanților este vitală, stabilind în consecință ca a șasea ediție a ECSC să aibă loc la Praga (Cehia), în 2021.
În egală măsură, pentru a oferi o șansă echitabilă tuturor tinerilor participanți și pentru a permite fiecărei țări să continue procesul de selecție, în mod transparent, s-a decis modificarea criteriilor de eligibilitate referitoare la vârstă. Astfel, pentru ambele categorii (juniori și seniori), limita de vârstă a fost ridicată cu un an.
În România, finala etapei naţionale a competiţiei va avea loc în octombrie 2020 (onsite sau online) și va reuni la start toţi cei 31 de concurenţi calificaţi după prima etapă de selecţie.
Prima etapă națională a Campionatului European de Securitate Cibernetică (ECSC) 2020 s-a desfășurat în perioada 9-10 mai 2020 și a avut loc exclusiv online. Această fază națională a ECSC 2020 a reprezentat o preselecție a candidaților pentru lotul preliminar al Team Romania, iar ca finaliști au fost selectați 31 de tineri, 15 juniori și 16 senori, pasionați de securitate cibernetică.
Competiția națională se desfășoară în două stadii. După procesul inițial de preselecție online va urma o etapă suplimentară, în care tinerii vor fi testați în competiții de tip CTF (online) și, ulterior, antrenați pe parcursul unui bootcamp, prin exerciții din domeniul securității aplicațiilor web, atacului și apărării cibernetice, criptografiei, analizei traficului de rețea, reverse engineering și abilități de prezentare. La faza finală a competiției, fiecare țară participantă va fi reprezentată de o echipă formată din 10 concurenți: 5 din categoria de vârstă 16-20 de ani și 5 din categoria de vârstă 21-25 de ani.