Mozilla transformă browserul Firefox într-o experiență mai personală inspirandu-se de la Tor, browserul ales de cei care navigheaza pe dark web.
Mozilla Foundation va elimina o caracteristică numită canvas fingerprinting din Firefox, care permite urmărirea utilizatorilor pe mai multe site-uri fără cookie-uri, în urmatoarea versiune a browserului. Compania se va inspira de la browserul Tor, care a fost construit pe codul Firefox modificat și care blochează deja urmărirea utilizatorilor.
Canvas fingerprinting (n.r. amprentarea utilizatorilor), care este prezenta pe fiecare browser major, permite site-urilor să extrapoleze datele – fără a cere permisiuni – prin urmărirea dvs. pe mai multe site-uri cu un amalgam de identificatori unici. Această metodă nu necesită diferiti tokeni de la utilizatori sau să acceptați un modul cookie.
Acest lucru este grozav pentru agenții de publicitate și pentru site-urile web, dar oricine se opune comercializării datelor personale fără a fi întrebat mai întâi, poate fi o exceptie.
Mozilla nu pare să fie interesata daca agenții de publicitate câștigă bani sau dacă inteligenta artificala a Facebook își dă seama pe care dintre anunțurile afisate veti face click sau dacă isi va face dusmani in randul unor autoritati de reglementare.
Dezvoltatorii din cadrul Mozilla Foundationd, care lucrează atât direct pe Firefox, cât și indirect la alte proiecte, par să aibă un obiectiv, acela de a ii face pe oameni sa fie conștienți de ceea ce se întâmplă cu propriile lor date și pentru a le permite să obțină controlul asupra modului în care acestea sunt utilizate.
Pe lângă aducerea utilizatorilor ocazionali cu un pas mai aproape de anonimatul online prin intermediul următorului set de upgrade-uri planificate pentru Firefox, dezvoltatorii Mozilla creează, de asemenea, instrumente care să ne ajute să obținem controlul asupra datelor noastre sau cel puțin să ne arăte cât de multe date sunt folosite.
Noua versiune de Firefox va fi lansată în ianuarie.