Vodafone Romania si OMV Petrom au testat cu succes utilizarea tehnologiei standardizate NarrowBand-Internet of Things (NB-IoT) in industria de petrol si gaze. Cele doua companii au verificat cu succes tehnologia NB-IoT pe echipamente situate in proximitatea sondelor in productie, in zone izolate, fara acces la internet prin cablu si fara acoperire GSM.
„Acesta este o premiera absoluta pentru Romania, atat pentru piata de telecomunicatii, cat si pentru industrii relevante pentru economia nationala, precum cea de petrol si gaze, care vor avea beneficii extraordinare utilizand aceasta tehnologie. Eficientizarea costurilor, monitorizarea activitatii si controlul permanent si in timp real, in conditii de deplina securitate, impactul mai mic asupra mediului inconjurator sunt doar cateva dintre aceste beneficii pentru companii. Cu ajutorul NB-IoT, vom putea conecta milioane de dispozitive cu costuri si consum de energie minime. Este o poveste de succes atat pentru Vodafone Romania, cat si pentru OMV Petrom”, a declarat Valeriu Nistor, Director Enterprise Business Unit, Vodafone Romania.
„Tehnologia si inovatia sunt vectori strategici importanti in Strategia 2021+ a OMV Petrom. Inca din 2009, am demarat proiecte de automatizare si digitalizare a zacamintelor. Am reusit sa implementam tehnologii de automatizare la 4.200 de sonde, dintr-un total de circa 8.100 de sonde active, insa, pentru sondele aflate in zone izolate, unde nu exista acoperire GSM, conexiunile de date sunt o provocare. Continuam automatizarea si digitalizarea sondelor si instalatiilor; pana in 2020, peste 70% din sondele noastre vor fi automatizate, cu posibilitati de monitorizare la distanta”, a declarat Peter Zeilinger, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea Upstream.
Testele au fost efectuate atat in conditii de laborator, cat si pe teren, si au verificat cu succes conectarea echipamentelor specifice industriei de petrol si gaze la centrul de date al OMV Petrom prin intermediul unei retele de telecomunicatii comerciale.
NB-IoT este o tehnologie radio Low Power Wide Area (LPWA) care va conecta milioane de dispozitive – de la senzori, contoare, masini, aparate electrocasnice, pana la conducte de petrol, gaz si apa – si va extinde semnificativ tipurile existente de solutii IoT. Aceasta are un potential mare de aplicabilitate pentru conectarea echipamentelor, atat a celor folosite pentru case inteligente, cat si pentru dezvoltarea de noi aplicatii utile diferitelor industrii.
NB-IoT este proiectat sa conecteze dispozitive aflate in zone greu accesibile pentru tehnologiile radio existente, care necesita un consum redus de energie si a caror conectare presupunea costuri mari pana acum. Un aspect important este faptul ca NB-IoT ofera companiilor siguranta si protectia necesare, deoarece opereaza in spectru de frecventa licentiat si ofera aceleasi niveluri de securitate ca si 4G. Tehnologia NB-IoT a fost standardizata la nivel global de catre 3rd Generation Partnership Project (3GPP) in iunie 2016, iar Vodafone Group a fost primul operator din lume care a lansat solutii NB-IoT in ianuarie 2017, in Spania.
NB-IoT beneficiaza de sprijin larg din partea industriei mobile la nivel global, inclusiv in China si America de Nord, din partea a 44 de operatori mobili, 28 de furnizori de echipamente si peste 550 de companii mobile inovatoare in domeniul IoT.