Franta da in judecata Apple ca urmare a incetinirii performantei telefoanelor mai vechi

Now Reading
Franta da in judecata Apple ca urmare a incetinirii performantei telefoanelor mai vechi


Autoritățile franceze investighează dacă Apple a încetinit în mod deliberat iPhone-urile mai vechi, în scopul creșterii vânzărilor, transmite AFP.

Măsura vine ca urmare a unei reclamații a unui grup de francezi, HOP, care militeaza împotriva uzurii planificate și care a depus o plângere împotriva Apple în luna decembrie.

Încetinirea programată este ilegală în Franța printr-o lege din 2015 care interzice “utilizarea tehnicilor prin care persoana responsabilă de comercializarea unui produs are scopul de a reduce în mod deliberat durata de viata pentru a crește rata de înlocuire”.

Legea prevede o pedeapsă maximă de doi ani în închisoare și până la 5% din cifra de afaceri anuală a unei companii.

PUBLICITATE

AFP citează o sursă judiciară care precizează că parchetul de la Paris al Direcției Generale de Concurență, Consum și Prevenire a Fraudelor a inițiat o anchetă preliminară împotriva Apple pe data de 5 ianuarie, pentru “uzura programată” și “înșelăciune”.

În decembrie, Apple a răspuns public reclamațiilor că reduce performanța iPhone-urilor mai vechi, declarând că gestionează performanța pentru a prelungi durata de viață a dispozitivelor, evitând opririle neașteptate cauzate de bateriile mai vechi care nu au capacitatea de a gestiona vârfurile puterii de procesare.

Apoi, și-a cerut scuze pentru faptul că nu a fost mai transparentă cu privire la modul în care gestionează performanța pe dispozitivele iPhone cu baterii mai vechi – scriind într-un mesaj către clienți că “nu am avut niciodată intenția – și nu am face niciodată – nimic pentru a scurta în mod intenționat viața oricărui produs Apple sau pentru a degrada experienta utilizatorilor pentru a impune upgrade-uri ale clientilor “, spunand ca scopul sau este de a face” iPhone-urile sa dureze cat mai mult posibil “.

De asemenea, Apple a început să ofere o înlocuire a bateriei pentru dispozitivele mai vechi afectate pentru o reducand costurile cu 29 de dolari.

Într-o declarație, Laetitia Vasseur, co-fondator HOP și delegat general, a declarat: “Totul este orchestrat pentru a forța consumatorii să-și reînnoiască smartphone-urile. Cu toate acestea, la peste 1.200 de euro, mai mult decât un salariu minim lunar, aceste practici sunt inacceptabile și nu pot rămâne nepedepsite. Misiunea noastră este de a apăra consumatorii și mediul împotriva acestor practici organizate de Apple. ”

În campania sa împotriva uzurii programate, grupul HOP solicită, în general, o mai mare transparență din partea companiilor și actualizări ale software-ului care să fie reversibile, îndemnând producătorii de smartphone-uri să ofere dispozitive cu baterii detașabile.


Aboneaza-te la noutati:
 
   

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa fi la curent cu cele mai recente noutati din lumea IT seteaza sa primesti actualizarile noastre in newsfeed-ul tau de Facebook. Daca ai dat deja LIKE paginii noastre de Facebook, nu uita sa selectezi optiunea 'Vezi mai intai' din sectiunea 'Urmareste'.


Cum ti s-a parut ?
Il ador
0%
Imi place
0%
Il vreau
0%
L-am avut
0%
Il urasc
0%
Interesant
0%
About The Author
IT MANIA