O companie infiintata de un cercetator roman in Statele Unite a obtinut finantare de 3,35 milioane de dolari pentru a dezvolta tehnologii de procesare a imaginilor 3D. Printre cei care au investit in Fyusion este si Andreas Bechtolsheim, primul investitor major in Google. Radu Ruse, românul care a inventat aplicația Fyuse, are șanse mari să devină la fel de cunoscut precum creatorul Facebook, Mark Zuckerberg. Invenția sa este folosită deja de sute de mii de oameni pentru a posta fotografii interactive.
Ideea aplicației este în același timp simplă, dar spectaculoasă. Fyuse foloseste formatul “Surround View”: “Acest format este construit pentru telefoane mobile si tablete in special, pentru ca 2014 a fost primul an in care smartphones au fost folosite mai mult decat calculatoarele de noi ca si societate. Modul de captura este simplu: deschidem o aplicatie mobila si ne miscam in jurul obiectului, scenei, etc pe care vrem sa o fotografiem. Software-ul dezvoltat analizeaza si alege in timp real datele primite de la mai multi senzori incluzand camera, accelerometrul, giroscop, magnetometru, si asa mai departe, si creeaza un ‘surround view’ care tinde sa reprezinte spatiul capturat in cel mai compact mod posibil. Deci pentru ca nu ne intereseaza timpul, daca cineva sta nemiscat pentru jumatate de ora, nimic nu va fi capturat… doar in momentul in care utilizatorul se misca datele vor fi interpretate”, spune Radu Ruse intr-un interviu pentru cei de la Hotnews.
Pe scurt, Fyuse extinde pe mai multe planuri clasica fotografie de pe Facebook sau Instagram. Aplicatia face sute de instantanee, în timp ce mișcăm smartphone-ul în jurul obiectului sau personajului.
Fotografiile sunt lipite, iar la final rămâne una singură, la rezoluție mare, care poate fi admirată din mai multe unghiuri.
Dincolo de interactivitatea imediată dintre prieteni, aplicația se poate dovedi utilă și în industrii de miliarde, cum ar fi cea de frumusețe.
Radu Ruse lucrează împreună cu un asociat de doi ani la Fyuse. Tânărul are 33 de ani și este din Alba Iulia. A absolvit Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și a câștigat numeroase concursuri de inventică și robotică.
Aplicatia este disponibila pentru telefoanele dotate cu iOS iar versiunea pentru Android se afla in momentul de fata in stadiul BETA.