Liderii națiunilor Grupului celor Șapte (G7) au cerut sâmbătă dezvoltarea și adoptarea de standarde tehnice pentru a menține inteligența artificială (AI) „de încredere”, spunând că guvernarea tehnologiei nu a ținut pasul cu creșterea acesteia.
În timp ce liderii G7, reuniți la Hiroshima, Japonia, au recunoscut că abordările pentru atingerea „viziunii comune și obiectivului unei IA de încredere pot varia”, ei au spus într-o declarație că regulile pentru tehnologiile digitale precum AI ar trebui să fie „în conformitate cu valori democratice”.
Acordul a venit după ce Uniunea Europeană, care participă la G7, s-a apropiat luna aceasta de o legislație care să reglementeze tehnologia AI, potențial prima lege cuprinzătoare a AI din lume care ar putea constitui un precedent în rândul economiilor avansate.
„Vrem ca sistemele AI să fie precise, fiabile, sigure și nediscriminatorii, indiferent de originea lor”, a declarat vineri președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Liderii G7 au spus că „trebuie să analizeze imediat oportunitățile și provocările AI generative”, un subset al tehnologiei popularizate de aplicația ChatGPT.
ChatGPT de la OpenAI l-a împins pe Elon Musk și un grup de experți în inteligență artificială să tragă un semnal de alarmă în martie, cerând o pauză de șase luni în dezvoltarea unor sisteme mai puternice, invocând potențiale riscuri pentru societate. O lună mai târziu, parlamentarii UE i-au îndemnat pe liderii mondiali să găsească modalități de a controla tehnologiile AI, spunând că acestea se dezvoltă mai repede decât se aștepta.
Până acum, Statele Unite au adoptat o abordare prudentă în ceea ce privește guvernarea AI, președintele Joe Biden afirmând luna trecută că rămâne de văzut dacă IA este periculoasă. Sam Altman, CEO al OpenAI susținut de Microsoft, a declarat marți într-un panel al Senatului că SUA ar trebui să ia în considerare cerințele de licențiere și testare pentru dezvoltarea modelelor AI.
Japonia, cea care gîzduiește summit-ul G7 din acest an, a fost și mai acomodativă, promițând sprijin pentru adoptarea publică și industrială a IA, monitorizând în același timp riscurile acesteia. „Este important să abordăm în mod corespunzător atât potențialul, cât și riscurile”, a declarat prim-ministrul Fumio Kishida consiliului guvernamental de inteligență artificială săptămâna trecută.
Abordările diferite ale națiunilor occidentale cu privire la IA sunt în contrast cu politica restrictivă a Chinei. Autoritatea sa de reglementare a spațiului cibernetic a dezvăluit, în aprilie, proiecte de măsuri pentru a alinia serviciile generative bazate pe inteligență artificială la valorile socialiste de bază ale țării.
Deși recunosc diferențele cu privire la modul în care ar trebui reglementată IA, liderii G7 au convenit vineri să creeze un forum ministerial numit „procesul AI de la Hiroshima” pentru a discuta probleme legate de IA generativă, cum ar fi drepturile de autor și dezinformarea, până la sfârșitul acestui an.
Liderii au cerut, de asemenea, organizațiilor internaționale, cum ar fi Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, să ia în considerare analiza impactului evoluțiilor politicilor.
Înainte de summit a avut loc o reuniune a miniștrilor din G7 de luna trecută, în care membrii săi – SUA, Japonia, Germania, Marea Britanie, Franța, Italia, Canada și UE – au declarat că ar trebui să adopte reguli IA „bazate pe riscuri”.
UE și SUA sunt, de asemenea, așteptate să facă schimb de opinii cu privire la tehnologiile emergente la Consiliul pentru Comerț și Tehnologie din Suedia în perioada 30-31 mai.