Un dispozitiv care ajută la depistarea cancerului de sân a câștigat prestigiosul premiu James Dyson din Marea Britanie. Dotplot își propune să ajute femeile să se autoverifice acasă și să urmărească orice modificări pe care le pot găsi cu ajutorul unei aplicații.
Cancerul de sân este a doua cea mai frecventă cauză de deces prin cancer în Marea Britanie, dar multe femei nu efectuează autoexaminări regulate. Profesioniștii din domeniul medical au salutat invenția, dar avertizează că nu înlocuiește mersul la medic.
Gadgetul functioneaza pe baza unor teste manuale făcute de utilizatori acasa. Acestia construiesc o hartă personalizată a trunchiului lor introducând dimensiunea și forma sânilor și apăsând dispozitivul portabil peste piept. O dată pe lună, undele sonore sunt folosite pentru a înregistra compoziția țesuturilor – și dacă există modificări sau anomalii suspecte, utilizatorii sunt sfătuiți să consulte un profesionist din domeniul sănătății.
Tehnologia pentru depistarea cancerului de sân este foarte asemănătoare cu mamografiile pentru cei care au peste 50 de ani sau cu ecografiile oferite femeilor îngrijorate de un nodul.
Cu cât țesutul canceros este detectat mai devreme, cu atât mai bine. Rata de supraviețuire la cinci ani pentru cancerul de sân în stadiul unu este de aproximativ 95%, care scade la aproximativ 25% până când cancerul este în stadiul patru. În fiecare an, există 11.500 de decese cauzate de cancer de sân în Marea Britanie. Doar 1% din cazuri sunt la bărbați. Dar 64% dintre femeile cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani nu își verifică în mod regulat sânii, potrivit Cancer Research UK și CoppaFeel.
Debra Babalola și Shefali Bohra, absolvenți de inginerie de design de inovație la Imperial College London și Royal College of Art, au co-fondat Dotplot, după ce Bohra a descoperit un nodul neobișnuit – care s-a dovedit a fi inofensiv – la unul dintre sânii ei după o ce a mers la sală de sport pentru a face exerciţii fizice.
„Tocmai am început să vorbim cu clinicienii și am vorbit cu o mulțime de femei. Ne-am dat seama că femeile caută o modalitate care nu doar să le spună ce trebuie făcut, ci și să le învețe cum și de ce ar trebui să se efectueze autoverificarea sânilor.
a declarat pentru Bohra
„Nu înlocuim profesioniștii din domeniul medical, le dăm posibilitatea femeilor să aibă încredere în autoverificările pe care le fac”.
a completat Babalola
Dotplot va trece acum pe scena internațională a premiului James Dyson, câștigătorul fiind anunțat pe 16 noiembrie. Premiul se descrie ca un premiu internațional de design care sărbătorește, încurajează și inspiră următoarea generație de ingineri de proiectare. Unul din cinci inventatori de la premiu continuă să își comercializeze invențiile.