TikTok, Snapchat și YouTube sunt cei mai noi giganți ai tehnologiei care au fost chestionați de senatorii americani cu privire la preocupările legate de siguranța utilizatorilor, în special copiii.
Pe parcursul a aproape patru ore de audieri, aceștia au încercat să se distanțeze de Facebook, care s-a confruntat cu un control din ce în ce mai mare din partea politicienilor în ultimele luni, mai ales din cauza scandalului Facebook Papers.
Dar li s-a spus: „A fi diferit de Facebook nu este o apărare. Nu este o apărare să spui că ești diferit.”, a spus senatorul Richard Blumenthal.
„Problema este clară – mairle companii se bazeaza pe copiil și adolescenți pentru a câștiga mai mulți bani. Tot ceea ce fac este să adauge utilizatori, în special copii, și să-i păstreze în aplicațiile lor. Sunt ca niște țigări de care încerci să scapi”, a mai completat acesta.
Facebook, acuzat că dăunează bunăstării mintale a copiilor, s-a confruntat cu solicitări tot mai mari de reglementare. Dar Snapchat le-a spus senatorilor că nu aparține aceleiași categorii.
„Snapchat a fost construit ca un antidot pentru rețelele sociale”, a declarat Jennifer Stout, vicepreședinte pentru politici publice globale Snap.
Între timp, șeful de politici publice TikTok, Michael Beckerman, a declarat la audiere: „TikTok nu este o rețea socială bazată pe adepți.
Dar TikTok s-a confruntat cu acuzații că algoritmul său oferă conținut dăunător utilizatorilor săi adolescenți, cum ar fi videoclipuri de slăbit sau farse periculoase.
Audierea urmărește scurgerile de documente ale denunțătorului Facebook Frances Haugen către Wall Street Journal, care includ afirmații că compania-mamă era conștientă de impactul „toxic” pe care Instagram îl avea asupra adolescentelor. Ea a spus că propria cercetare a Facebook a descris o problemă drept „narațiunea unui dependent” – în care copiii erau nemulțumiți, dar nu puteau controla utilizarea aplicației și nici nu ar putea înceta să o mai folosească.
Dar șeful Facebook Mark Zuckerberg a spus că platforma a făcut eforturi pentru a lupta împotriva conținutului dăunător. „Ne pasă profund de probleme precum siguranța, bunăstarea și sănătatea mintală”, a spus el într-o scrisoare postată pe pagina sa de Facebook.
Senatorii americani au, de asemenea, îngrijorări tot mai mari atât cu privire la cenzură, cât și cu privire la răspândirea dezinformării. Și unii spun că legislația care protejează rețelele sociale de a fi date în judecată – cunoscută sub numele de Secțiunea 230 – trebuie revizuită.
Considerat inițial ca o modalitate de a proteja furnizorii de internet, această lege din Statele Unite a devenit principalul scut pentru site-uri uriașe precum Facebook, Twitter și YouTube, care nu pot revizui fiecare postare a utilizatorilor înainte ca acestea sa fie publicate.
Cu toate acestea, mulți politicieni americani susțin că legislația este depășită și rețelele sociale trebuie să fie trase la răspundere.