Un grup format din furnizori de programe antivirus și non-profit, printre care se afla Avira, Kaspersky și Electronic Frontier Foundation (EFF) s-au aliat pentru a lupta cu aplicațiile stalkerware, instalate în secret pentru a spiona activitatea utilizatorilor.
Supranumita Coaliția Împotriva Stalkerware (CAS), efortul de colaborare își propune să combată violența în familie, urmărirea și hărțuirea prin abordarea utilizării stalkerware-ului și creșterea gradului de conștientizare a publicului cu privire la această problemă.
În acest sens, CAS intenționează să definească cele mai bune practici și să îmbunătățească răspunsul industriei de securitate la stalkerware, prin partajarea eșantioanelor cunoscute între firmele participante la securitate cibernetică.
În total, 10 organizații fac parte din coaliție: Avira, EFF, G Data, Kaspersky, Malwarebytes, Rețeaua națională de lupta impotriva violenței domestice, NortonLifeLock, Operațiunea Safe Escape, Weisser Ring și Work with Perpetrators of Domestic Violence.
„Pentru a contracara această problemă, este important ca vânzătorii de solutiii de cibersecuritate și organizațiile de advocacy să colaboreze”, a declarat Vyacheslav Zakorzhevsky, șeful cercetării anti-malware la Kaspersky.
„Industria securității IT își aduce contribuția prin îmbunătățirea detectării stalkerware-ului și notificarea mai bună a utilizatorilor despre această amenințare asupra confidențialitatii lor. Între timp, organizațiile de servicii și de advocacy lucrează direct cu victimele violenței în familie, le cunosc povestile traumatizante și cererile și ne pot ghida munca ”, a adăugat Zakorzhevsky.
Aplicațiile Stalkerware – software folosit pentru a spiona mesajele utilizatorilor, informațiile despre apeluri și locațiile GPS – au devenit o clasă de „nuisanceware” adesea folosite de oameni pentru a urmari activitatea persoanelor apropiate, facilitând astfel supravegherea, hărțuirea, abuzul, urmărirea și violența împotriva partenerilor.
Acest lucru se realizează de obicei prin descărcarea sigură a aplicațiilor de urmărire pe telefoanele victimelor fără cunoștința lor, pentru a șterge date despre locații, apeluri telefonice, mesaje text, fotografii și alte informații sensibile.
La începutul acestui an, Eva Galperin, șeful cibersecurității EFF, a cerut industriei antivirus să ia în serios amenințarea de stalkerware, ajungând chiar în măsura în care le-a reproșat pe sefilor companiilor care comercializează stalkerware ca se fac vinovati de hacking.
Ca răspuns, software-ul antivirus al Kaspersky a început marcarea aplicațiilor Android stalkerware cu o „alertă de confidențialitate”, pe lângă faptul că le ofera utilizatorilor opțiuni de a le șterge sau de a le pune în carantină pentru a le întrerupe accesul la informații sensibile.
Mai mult, luna trecută, compania a remarcat că există peste 518.223 de cazuri de stalkerware pe dispozitivele utilizatorilor sau a detectat o tentativă de instalare a acestuia în primele opt luni ale anului 2019 – o creștere de 373 la sută în aceeași perioadă în 2018 – cu Rusia, India, Brazilia și SUA ce apar ca regiuni proeminente pentru aplicatii stalkerware pentru Android la nivel mondial.
Coaliția recent anunțată reprezintă un efort pentru a combate această amenințare în creștere în peisajul cibersecurității.
Google, la rândul său, s-a asociat recent cu ESET, Lookout și Zimperium pentru a identifica aplicații suspecte pe Android înainte de a ajunge pe dispozitivele utilizatorilor. Cu toate acestea, nu este clar dacă inițiativa ar acoperi astfel de aplicații de urmărire invazive.
„Vestea bună pentru utilizatori este că sunt puse la dispoziție funcționalități și soluții eficiente, astfel încât să se poată proteja”, a spus Kaspersky. „Companiile de securitate informatică și organizațiile de advocacy care lucrează cu victimele abuzurilor domestice ar trebui să se alăture eforturilor pentru a se asigura că companiile de cibersecuritate răspund mai bine amenintarilor stalkerware.”