Google a declarat că introduce noi caracteristici bazate pe Gemini pentru versiunea desktop a Chrome, inclusiv Lens pentru desktop, compararea filelor pentru asistență la cumpărături și integrarea limbajului natural pentru istoricul căutărilor.
La câțiva ani după introducerea și evoluția Google Lens pe mobil, funcția ajunge în sfârșit pe desktop. Lansată utilizatorilor din întreaga lume în următoarele zile, Lens va trăi în bara de adrese, precum și în meniul cu trei puncte. După ce faceți clic, puteți selecta o parte a unei pagini și puteți pune mai multe întrebări pentru a obține rezultate ale căutării.
De asemenea, puteți apăsa pe obiecte, cum ar fi rucsacul cuiva dintr-o fotografie, și să puneți întrebări prin căutare multiplă pentru a găsi un articol similar în culori sau mărci diferite. În funcție de întrebarea pe care o puneți, s-ar putea să primiți și AI Overviews în răspunsuri.
În plus față de căutarea de articole pentru cumpărături, utilizatorii pot afla și de câtă lumină solară are nevoie o plantă, de exemplu, sau pot obține ajutor pentru a înțelege o ecuație matematică.
Google introduce, de asemenea, o nouă funcție numită Tab Compare pentru a facilita cumpărăturile. În următoarele săptămâni, Chrome va oferi un rezumat bazat pe inteligență artificială al articolelor similare pe care le căutați în diferite file.
De exemplu, dacă căutați o nouă boxă Bluetooth, funcția va afișa detalii precum specificațiile produsului, caracteristicile, prețul și evaluările într-un singur loc, chiar și atunci când consultați aceste detalii pe pagini diferite.

Una dintre cele mai utile actualizări din acest lot este capacitatea de a căuta în istoricul de navigare prin interogări în limbaj natural. Uneori nu vă amintiți ce pagină ați vizitat în afară de câteva detalii. În următoarele săptămâni, compania va lansa funcția de căutare a istoricului bazată pe inteligență artificială, ca funcție opțională pentru utilizatorii din SUA.

Un exemplu de interogare în limbaj natural este: „Ce era magazinul de înghețată la care m-am uitat săptămâna trecută?” Google utilizează o combinație de URL, titlu și conținut al paginii pentru a afișa rezultatele căutării.
Compania a declarat că nu utilizează aceste date pentru a antrena Gemini și nu va scoate la suprafață nicio informație din sesiunea incognito. Cu toate acestea, în prezent, Google nu poate procesa local istoricul căutărilor bazate pe inteligența artificială, astfel încât utilizează capacitatea cloud pentru a returna rezultatele. În ianuarie, compania a introdus funcții bazate pe inteligența artificială, precum un asistent de scriere, un organizator de file și un creator de teme. În mai, a lansat o modalitate de a menționa Gemini și de a adresa întrebări chatbotului direct din bara de adrese.