Departamentul de Justiție al Statelor Unite (DoJ) continuă să facă presiuni pentru ca Google să fie obligat să vândă browserul Chrome, în cadrul procesului antitrust în desfășurare împotriva gigantului tech. Într-un nou document oficial înaintat instanței, DoJ își menține poziția conform căreia Google ar trebui să renunțe la controlul asupra Chrome, ca măsură pentru remedierea comportamentului anticoncurențial.
Decizia DoJ: Chrome ar trebui să fie vândut
Acțiunea DoJ vine după ce, anul trecut, Google a fost găsit vinovat de monopol în domeniul căutărilor online, iar autoritățile antitrust analizează acum măsurile necesare pentru limitarea practicilor anticompetitive ale companiei. Propunerea inițială de divizare a Chrome a fost făcută încă din noiembrie 2023, sub administrația Biden, iar noile recomandări confirmă că poziția Departamentului de Justiție nu s-a schimbat nici sub administrația Trump.
Documentul recent depus de DoJ acuză Google de „conduită monopolistă ilegală și necontrolată”, care a determinat utilizatorii să devină dependenți de motorul său de căutare. DoJ susține că vânzarea Chrome ar permite unei alte companii să administreze un important portal de acces la internet, fără influența directă a Google.
Google riscă să piardă și acordul cu Apple
Pe lângă solicitarea de vânzare a Chrome, DoJ recomandă ca Google să fie interzis de la încheierea de acorduri privind motoarele de căutare cu Apple. Aceasta ar pune capăt plăților anuale de miliarde de dolari pe care Google le face către Apple pentru a rămâne motorul de căutare implicit pe iPhone, iPad și Mac. Cu toate acestea, DoJ permite ca Google să plătească Apple pentru alte servicii care nu sunt legate de căutare.
Divizarea Android rămâne o opțiune
În cazul în care măsurile propuse nu reușesc să limiteze abuzul de poziție dominantă al Google, DoJ ia în considerare și vânzarea diviziei Android. Deși această măsură nu este iminentă, autoritățile au lăsat deschisă posibilitatea ca Google să fie obligat să se despartă de Android dacă va încerca să evite restricțiile impuse de instanță. Totuși, compania nu va fi obligată să renunțe la investițiile sale în inteligență artificială.
Decizia finală va fi luată în aprilie
Google și Departamentul de Justiție vor reveni în instanță în luna aprilie 2025, unde judecătorul va decide ce măsuri vor fi impuse companiei. Dacă instanța va aproba recomandările DoJ, Google ar putea fi nevoit să renunțe nu doar la browserul Chrome, ci și la unele dintre cele mai profitabile acorduri comerciale, cu implicații majore asupra pieței globale a căutărilor online.