Un judecător din SUA a decis că Google trebuie să deschidă sistemul Android pentru magazinele de aplicații terțe.
Decizia, pronunțată luni, face parte dintr-o serie de remedii în cazul antitrust de referință intentat împotriva Google de către Epic Games, compania din spatele jocului video Fortnite.
Aceste remedii au ca scop oferirea unor opțiuni mai variate utilizatorilor Android pentru descărcarea aplicațiilor și efectuarea tranzacțiilor în cadrul acestora. Judecătorul a hotărât că, timp de trei ani, Google nu va putea plăti companiile pentru a lansa aplicații exclusiv pe Play Store sau pentru a le plăti pentru preinstalarea magazinului său de aplicații pe dispozitive.
De asemenea, judecătorul a decis că Google trebuie să permită accesul magazinelor de aplicații concurente la aplicațiile din Google Play și că nu poate impune dezvoltatorilor de aplicații să folosească Google Play Billing.
Aceste remedii vor intra în vigoare începând cu luna noiembrie.
Acțiunile companiei-mamă a Google, Alphabet, au scăzut cu 2,4% în urma sentinței.
Într-o declarație publicată online, Google a anunțat că va face apel împotriva deciziei.
„Verdictul Epic a ratat evident: Apple și Android concurează clar. Vom face apel și vom cere instanțelor să suspende implementarea remediilor pentru a menține o experiență consistentă și sigură pentru utilizatori și dezvoltatori pe măsură ce procesul legal avansează,” a declarat compania.
„Vom continua să pledăm pentru ceea ce este cel mai bine pentru dezvoltatori, producătorii de dispozitive și miliardele de utilizatori Android din întreaga lume.”
Remediile urmează unei constatări a unui juriu, care anul trecut a stabilit că Google a încălcat politicile antitrust în legătură cu Play Store pentru sistemele Android. Juriul a constatat că gigantul tehnologic deținea un monopol în Play Store, ceea ce limita accesul aplicațiilor concurente și ducea la creșterea prețurilor pentru procesarea achizițiilor în aplicații.
O nouă lovitură antitrust pentru Google
Sentința din procesul Epic Games reprezintă o nouă înfrângere pentru Google, care se confruntă cu alte cazuri antitrust ce afectează diferite părți ale afacerii sale extinse.
În august, un judecător federal a decis că Google a încălcat legile antitrust pentru a menține un monopol pe căutare. Google a estimat că ar putea pierde 30 de miliarde de dolari dacă își va pierde poziția de default pe dispozitivele Apple. Un judecător urmează să outline remedii potențiale pentru acest caz în această săptămână.
Separat, Departamentul de Justiție dă în judecată Google pentru dominația sa în publicitatea digitală. Procesul în curs ar putea duce la descompunerea gigantului internet.
Luna trecută, cea mai înaltă instanță din Europa a confirmat o amendă antitrust de 2,4 miliarde de euro (2,67 miliarde de dolari) împotriva Google, după ce a decis în 2017 că a folosit dominația sa în căutări pentru a favoriza propriul serviciu de comparare a prețurilor în detrimentul competitorilor.