Platile moderne cu telefonul sau ceasul inteligent incep sa faca parte din ce in ce mai fecvent din viata noastra iar dupa intrarea pe piata de la noi a Apple Pay, serviciul Google Pay ajunge si el indirect in Romania.
Stirea a fost adusa la cunostinta publicului prin intermediul unui comunicat de presa in cursul zilei de ieri.
Google Pay este un portofel digital gratuit compatibil cu dispozitivele Android echipate cu NFC, permițând plăți simple, sigure și rapide în magazinele fizice și online.
Serviciul Google Pay nu este disponibil direct in Romania, dar poate fi accesat prin intermediul aplicațiilor „portofel” ale instituțiilor financiare partenere.
Deocamdată, serviciul Google Pay este disponibil în Romania prin aplicațiile mobile ale ING Bank, UniCredit Bank, Banca Transilvania, Alpha Bank și CEC Bank, precum și prin Revolut, Transferwise, Curve, Viva Wallet și Orange Money. Soluția tehnică se numește „Google Pay ca serviciu” și permite emitenților de carduri să integreze Google Pay în aplicațiile lor de plată mobilă.
Utilizatorii trebuie să meargă la aplicațiile de plată ale acestor instituții și să își înregistreze cardurile (Visa sau Mastercard) acolo înainte de a putea utiliza Google Pay pentru plăți fără contact prin telefon în magazinele locale sau online.
ING Bank a trimis deja o informare catre clientii sai cu pasii de urmat pentru activarea serviciului:
- Intră în Home’Bank – Produse – Google Pay și alege cardul pe care vrei să îl înrolezi.
- Tap pe “Adaugă în Google Pay”.
- Confirmă acțiunea cu parola.
- Mai confirmă o dată și pentru Google, după ce te asiguri că ești de acord cu termenii și condițiile.
- Gata! Acum poți folosi Google Pay.
Ce spune Google despre serviciul sau:
Securitatea este un element cheie al Google Pay, astfel că există mai multe niveluri de securizare a plăților. Între acestea se numără „tokenizarea”, soluția standard a industriei plăților, care presupune că tranzacțiile se realizează cu un număr virtual de card (acesta jucând rolul token-ului), specific fiecărui dispozitiv, fiind asociat cu un cod de securitate dinamic care se schimbă la fiecare tranzacție. Această funcționalitate și altele vor funcționa alături de soluțiile de protecție oferite de emitenții cardurilor. De asemenea, dacă deținătorul și-a pierdut telefonul sau i-a fost furat, acesta poate folosi funcționalitatea „Găsește telefonul” pentru a bloca dispozitivul de oriunde, îi poate schimba parola sau chiar să șteargă de pe el datele personale.

Orice telefon și tabletă cu sistem de operare minim Android 5 care are tehnologia NFC și acces la serviciile Google va putea sa foloseasca Google Pay.