Dezvoltatorii Android care distribuie aplicații în magazinul Google Play pot folosi acum sisteme de plăți din surse terțe parte în multe țări din UE.
Măsura se aplică Spațiului Economic European (SEE), care cuprinde state ale Uniunii Europene, precum și Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Cu toate acestea, politica nu se va aplica aplicațiilor de jocuri, care încă trebuie să utilizeze propriul sistem de facturare Google Play pentru moment.
Google face această mișcare după ce Comisia Europeană a adoptat Digital Markets Act (DMA) în această lună. Alături de Legea privind serviciile digitale, legea este concepută pentru a controla puterea marilor companii de tehnologie, de exemplu, interzicând deținătorilor majori de platforme să acorde un tratament preferențial propriilor sisteme.
Nu se așteaptă ca DMA să intre în vigoare până în 2024. Cu toate acestea, directorul Google pentru afaceri guvernamentale și politici publice din UE, Estelle Werth, a scris într-o postare pe blog că compania „lansează acest program acum pentru a îi permite să lucreze îndeaproape cu partenerii dezvoltatori și să se asigure că planurile companiei de conformare servesc nevoilor utilizatorilor și ecosistemului mai larg.”

Mișcarea inversează parțial o politică care impunea ca toate plățile în aplicație să fie procesate prin sistemul de facturare al Magazinului Play. Dezvoltatorii care optează pentru un alt sistem de facturare nu vor putea evita în întregime taxele Google. Cu toate acestea, Google va reduce taxele de serviciu pe care le percepe cu trei procente.
Google spune că 99% dintre dezvoltatori se califică pentru o taxă de 15% sau mai puțin. Ceilalți plătesc de obicei 30 la sută. Taxele percepute de Google ar scădea la 12% (sau mai puțin) sau, respectiv, la 27%, dacă selectează un sistem de facturare terță parte. Dezvoltatorii pot ajunge oricum să plătească aproximativ aceeași sumă în taxe, în funcție de ceea ce percepe furnizorul alternativ de plată.
De asemenea, dezvoltatorii vor „trebuie să îndeplinească cerințele adecvate de protecție a utilizatorilor”, spune Google. Compania intenționează să permită aplicațiilor de jocuri să folosească sisteme de plată alternative în SEE cu ceva timp înainte de intrarea în vigoare a DMA.
Google s-a împotrivit de multă vreme ideii de a deschide magazinul Play de aplicații Android către furnizorii alternativi de plăți în fața presiunii din mai multe părți, dar UE i-a forțat mâna în acest caz. Compania a adoptat o măsură similară în Coreea de Sud anul trecut, după ce țara a adoptat o lege care impune ca Google și Apple să ofere plăți către terți.