Un grup cu sediul în Marea Britanie, numit Google You Owe Us, a intentat un proces in instanta împotriva companiei Google, susținând că aceasta a colectat în mod ilegal informații despre utilizatori în perioada iunie 2011 – februarie 2012. Grupul solicita despagubiri pentru cei 5.4 milioane de britanici care au folosit un iPhone în această perioadă, potrivit The Guardian.
Google a profitat de o lacună în browser-ul Safari de pe iPhone în această perioadă pentru a culege informații despre utilizatori, inclusiv istoricul navigării pe Internet. Compania a vândut apoi aceste informații agențiilor de publicitate. Setările implicite de confidențialitate ale iPhone blochează site-urile sa urmăreasca activitățea utilizatorilor cu ajutorul cookie-urilor, cu excepția cazului în care interacționați în mod specific cu site-ul web (completarea unui formular etc.). Google a reușit să ocolească aceste setari prin intermediul serviciului Google+. Dacă v-ați conectat la Google+, Google a trimis un formular „invizibil” către Apple în numele utilizatorului (și fără consimțământul acestuia) care permitea urmărirea cookie-urilor.
Aceasta nu este prima dată când Google a avut probleme cu privire la aceaste aspecte. Începând cu anul 2013, compania a fost obligată să plătească 17 milioane dolari într-un proces intentat de 37 de state și Districtul Columbia. Anterior acestei decizii compania mai primise o amenda de 22,5 milioane de dolari de la FTC în 2012.
Marea Britanie nu are insa un istoric de a da în judecată companiile mari precum o fac alte țări. Richard Lloyd, liderul grupului, a declarat pentru The Guardian: „Acesta este primul caz de acest gen din Marea Britanie împotriva unei companii majore de tehnologie pentru folosirea abuzivă a datelor personale valoroase”.
Nu este clar ce se va întâmpla cu cazul, dar merită să fiți atenți pe măsură ce progresează, deoarece ar putea avea ramificații importante în Marea Britanie si poate si in restul lumii.