Google schimba modul în care licențiază suita de aplicații Android in Europa, compania anunta ca va incepe să perceapă o taxă de licențiere pentru Magazinul Play și alte aplicații Google pentru prima dată de la lansarea lor.
Modificările vin în urma unei decizii din iulie a Comisiei Europene, care a amendat compania pentru încălcări ale legii antitrust cu 5 miliarde de dolari și a ordonat companiei să oprească „legarea ilegală” a Chrome și aplicatia de cautare de Android.
Pana acum Google nu cerut taxe pentru utilizarea sistemului Android și a aplicațiilor sale din cauza veniturilor aduse prin Chrome și de căutările efectuate de utilizatori. Dar divizarea acestora modifică ecuația, astfel că companiile vor trebui acum să plătească pentru lucruri – cum ar fi Magazinul Play – pe care, în general, il considerăm parte din Android, dar în realitate el este de fapt un serviciu Google.
Sistemul de bază Android va rămâne liber și open-source, dar dacă producătorii de telefoane și tablete vor aplicațiile Google și Magazinul Play, vor trebui să plătească o taxă de licență în Europa. Ei vor putea să obțină licența pentru Chrome și Cautari in mod separat, mai degrabă decât să fie obligați să accepte totul ca un pachet.
Pe scurt:
- Android, mai formal cunoscut sub numele de AOSP sau Android Open Source Project, este gratuit.
- Magazinul Play și multe dintre celelalte aplicații ale Google, cum ar fi Gmail, Google Maps și YouTube, vor fi grupate împreună printr-un acord de licență plătit.
- Chrome, într-un pachet cu aplicația Căutare Google, poate fi adăugat gratis, dar nu este necesar.
Nu este clar încă cât de mari vor fi taxele pentru producatorii de telefoane sau tablete Android. Dar într-un fel sau altul, producătorii de dispozitive trebuie să plătească dacă doresc oricare dintre aceste servicii Google.
Producătorii de dispozitive au mai multe optiuni. Este posibil sa vedem modele de telefoane fara acces la Magazin Play sau alte aplicații Google. Am putea sa vedem si telefoane cu Magazin Play și toate aplicațiile Google, insa fara Chrome și functia de căutare si sa vedem si telefoane cu toate aplicațiile Google, cum sunt toate flagship-urile Android de astăzi. De fapt singura noutate ar fi eliminarea browserului Chrome si a functiei de cautare – care este insa o afacere importantă pentru Google. Decizia ar putea duce la pierderea unui flux de venit uriaș pentru Google dar reprezinta o sansa pentru motoarele de căutare concurente, care vor avea posibilitatea de a intra pe dispozitivele Android.
„Deoarece preinstalarea aplicației Google Search și a browserului Chrome împreună cu celelalte aplicații ale noastre ne-au ajutat să finanțăm dezvoltarea și distribuirea gratuită a aplicației Android, vom introduce un nou acord de licențiere plătit pentru smartphone-urile și tabletele expediate în Spatiul Economic European”, scrie Hiroshi Lockheimer, care conduce Android.
Există o altă schimbare importanta ca urmare a acestei decizii. În trecut, Google a solicitat companiilor care construiesc telefoane sau tablete ce includeau magazinul Play să construiască numai telefoane și tablete care să includă Magazinul Play. Acesti producatori nu au avut voie sa produca alte dispozitive cu o versiune modificata de Android. Acum, acest lucru va fi permis. Deci, dacă Samsung dorește să livreze atât Galaxy S9 cu magazinul Google Play Play cât și un telefon Galaxy alternativ care rulează, de exemplu, sistemul de operare Amazon Fire, gigantul poate face asta în Europa.
Lockheimer clarifică faptul că Android, în general, va rămâne gratuit și open source. Aceste modificări afectează numai produsele Google care în mod tradițional sunt asociate cu sistemul de operare. În cazul în care companiile nu doresc să plătească, acestea pot lansa în continuare un dispozitiv fără niciuna dintre aceste aplicații sau fara acces la serviciile Google, așa cum a făcut-o deja Amazon și așa cum se întâmplă deja în China, unde Google nu funcționează.
In ciuda acestei decizii Magazinul Play va păstra probabil producătorii de telefoane și tablete dependenti de Google, deoarece utilizatorii pot accesa marea majoritate a aplicațiilor Android prin intermediul acestui serviciu. Și din moment ce nu există nicio o modalitate de a obține Magazin Play și aplicațiile Google în Europa fără a plăti taxa de licență, probabil că aceste costuri vor fi transferate consumatorilor sub formă de prețuri mai ridicate ale dispozitivelor.
In alta ordine de idei Google urmeaza sa faca apel la decizia Comisiei Europene. Compania nu vrea să separe Android, Chrome și functia de căutare. Dar, pentru moment, trebuie să respecte decizia comisiei și va pune aceste modificări în vigoare începând cu 29 octombrie.
Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că Google nu este obligat să perceapă taxe pentru aplicațiile sale sau pentru Magazinul Play și că este responsabilitatea Google să-și schimbe politicile într-un mod care să respecte hotărârea. „Comisia va monitoriza îndeaproape respectarea de către Google pentru a se asigura că modificarile sunt eficiente și respectă decizia”, a spus purtătorul de cuvânt. El au adăugat că decizia este menită să permită altor browsere și motoare de căutare să „concureze cu Google in mod real pe piata de dispozitive care vin preinstalate cu Android”.