Marii publisheri de jocuri video protejați de studiourile interne în timpul grevei, spun analiștii
Marii publisheri de jocuri video, inclusiv Electronic Arts și Take-Two, vor reuși probabil să evite un impact major din cauza grevei actorilor de voce și a artiștilor de captare a mișcărilor, datorită studiourilor lor interne și a ciclurilor lungi de dezvoltare a jocurilor, spun analiștii.
Greva, care a început săptămâna trecută, marchează cea mai recentă acțiune de acest fel la Hollywood, după ce sindicatele care reprezintă scriitori și actori au început să protesteze anul trecut, cerând protecții împotriva utilizării inteligenței artificiale.
Aceasta vine într-un moment crucial pentru industria jocurilor video, întrucât cererea rămâne slabă după un boom alimentat de pandemie, iar oamenii petrec mai puțin timp jucându-se și se limitează la titlurile mari.
Dar, spre deosebire de perturbările cauzate de grevele de anul trecut, acțiunea recentă este așteptată să aibă un impact redus, deoarece acești lucrători reprezintă o mică parte a procesului de dezvoltare și bugetului jocurilor video.
„În ceea ce privește marii publisheri, ei pot lucra între trei și zece ani la titlurile lor mari. Dacă ceva urmează să fie lansat în următoarele câteva trimestre, va fi ceva la care au început să lucreze acum câțiva ani,” a declarat Nick McKay, analist la Wedbush Securities. Asta înseamnă că mult așteptatul titlu al Take-Two Interactive Software, „Grand Theft Auto VI” – programat să fie lansat în toamna anului 2025 – este puțin probabil să fie afectat de greva convocată joi de muncitorii reprezentați de sindicatul SAG-AFTRA.
Bugetul mic necesar pentru actorii de voce oferă, de asemenea, companiilor puține motive să suspende proiectele, și, fără un organism unificat, odată ce un dezvoltator este de acord, alții ar putea să urmeze exemplul, spun analiștii. Cu toate acestea, greva va fi un subiect fierbinte în timpul raportărilor financiare ale companiilor care urmează să fie publicate în săptămânile următoare, a spus Joost Van Dreunen, lector la Școala de Afaceri Stern a NYU.
Greva este un simptom al concedierilor pe scară largă și al închiderilor de studiouri care au lovit industria, a adăugat el.
„Dacă nu se rezolvă până la începutul lunii septembrie, atunci o văd continuând pe tot parcursul anului și în sezonul sărbătorilor,” a spus Van Dreunen. „Acest lucru va fi mult mai dramatic pentru publisheri.”