Grindr, cea mai mare aplicație de întâlniri din lume pentru comunitatea LGBT, a fost dată în judecată pentru că ar fi împărtășit cu terți informații personale, cum ar fi statutul HIV al oamenilor.
Potrivit plângerii, depusă la Înalta Curte din Londra, a fost folosită „tehnologie de urmărire secretă”, iar informații extrem de sensibile au fost partajate ilegal cu agenții de publicitate.
Firma de avocatură Austen Hays spune că există peste 650 de reclamanți și că au fost afectați „mii” de utilizatori din Marea Britanie.
Grindr spune că va „răspunde cu fermitate” la această cerere.
Un purtător de cuvânt al Grindr a declarat că societatea ia confidențialitatea „extrem de în serios” și a adăugat că reclamația „pare să se bazeze pe o caracterizare greșită a unor practici de acum mai bine de patru ani”.
Austen Hays spune că, în cazul în care cazul va avea succes, reclamanții ar putea primi mii de lire sterline în despăgubiri.
Formularul de cerere depus la Înalta Curte spune că firma de avocatură speră să ceară mai mult de 100.000 de lire sterline în total.
Chaya Hanoomanjee de la Austen Hays, care este avocatul care conduce cererea, a declarat că reclamanții „au suferit o suferință semnificativă din cauza faptului că informațiile lor foarte sensibile și private au fost împărtășite fără consimțământul lor”.
„Grindr este datoare față de comunitatea LGBTQ+ pe care o deservește să îi despăgubească pe cei ale căror date au fost compromise”, a spus ea.
Aplicația de întâlniri este utilizată de 13 milioane de persoane în fiecare lună, iar un raport Ofcom din mai 2023 a constatat că a fost folosită de aproximativ 924.000 de persoane în Marea Britanie.
De asemenea, a avut cel mai mare grad de implicare dintre toate aplicațiile de dating, oamenii folosind-o pentru un timp mediu de șase ore și 49 de minute în acea lună.
Potrivit reclamației, compania a partajat date sensibile cu terți în scopuri comerciale, încălcând astfel legile britanice privind confidențialitatea datelor.
Potrivit acesteia, au fost incluse informații despre etnia și orientarea sexuală a utilizatorilor.
Reclamația susține că acest lucru s-a întâmplat în principal înainte de 3 aprilie 2018, deși datele au fost partajate și între 25 mai 2018 și 7 aprilie 2020.
Aceasta numește companiile de analiză a datelor Apptimize și Localytics ca fiind terțe părți care au avut acces la datele sensibile.
Cu toate acestea, se afirmă că un număr potențial nelimitat de părți terțe au utilizat datele pentru a personaliza reclamele adresate utilizatorilor Grindr.
În plus, se susține că este posibil ca firmele să fi păstrat apoi o parte din datele partajate în scopuri proprii.
În 2018 a ieșit la iveală faptul că Grindr a partajat date personale, inclusiv statutul HIV al utilizatorilor, cu Apptimize și Localytics.
Aceste companii au fost plătite pentru a monitoriza modul în care oamenii foloseau aplicația pentru a o îmbunătăți.
La momentul respectiv, Grindr a apărat această practică, spunând că era în conformitate cu standardele din industrie – dar a declarat că a încetat apoi să mai partajeze datele privind HIV cu acele companii.
Firma a spus că nu a vândut niciodată datele către niciun agent de publicitate.
În 2021, compania a fost amendată cu 5,5 milioane de lire sterline de către autoritățile norvegiene pentru că a încălcat normele GDPR (Regulamentul general al UE privind protecția datelor).
S-a constatat că a partajat datele utilizatorilor, fără a solicita consimțământul explicit, către companii terțe în scopul publicității.
În 2022, Grindr a fost mustrat de către autoritatea de supraveghere a datelor din Marea Britanie pentru practicile sale de protecție a datelor.
Biroul Comisarului pentru Informații a decis că societatea nu a reușit să „furnizeze informații eficiente și transparente privind confidențialitatea persoanelor vizate din Regatul Unit în legătură cu prelucrarea datelor lor personale”.