Lumina albastră reprezintă un stimul vizual puternic, care crește nivelul de conștientizare prin intensificarea producției de steroizi naturali, precum cortizolul. Din acest motiv, ea constituie o parte cheie a iluminării moderne, fie în mediul casnic, fie în cel comercial, precum și pe fundalul multor tehnologii de ecran moderne.
Această componentă puternică de lumină albastră face ca imaginile să fie clare și conturate, însă poate provoca tensiune oculară. Multe LED-uri care par albe au, de fapt, o componentă puternică de lumină albastră, chiar dacă lumina pe care o produce se percepe ca fiind albă. Acest aspect este valabil în special pentru luminile albe reci, care pot părea puternice. Cu toate acestea, excesul de lumină albastră poate fi inconfortabil, în special în cazul expunerilor prelungite, iar unele persoane asociază expunerea îndelungată cu oboseala ochilor. De aceea, se fac eforturi pentru a reduce nivelul de lumină albastră al multor dispozitive.
Excesul de lumină albastră poate provoca și alte probleme, deoarece poate influența tensiunea arterială și ritmul cardiac la oameni. Lumina naturală a soarelui tinde să aibă mai puțină lumină albastră spre sfârșitul zilei, în jurul apusului. Există o explicație pentru acest fenomen, deoarece expunerea la lumină albastră în ultimele ore ale zilei poate îngreuna și reduce calitatea somnului. Aceast lucru se întâmplă din cauză că lumina albastră blochează producția de melatonină, un hormon care induce somnul și care atinge un vârf natural spre sfârșitul zilei.
Ca urmare, reducerea expunerii la lumină albastră în ultima parte a zilei este importantă pentru calitatea vieții. Cu toate acestea, dispozitivele digitale, în general, nu schimbă cantitatea de lumină albastră pe care o produc în funcție de momentul zilei. Două dintre cele mai recente smartphone-uri HONOR, HONOR Magic5 Pro și HONOR 90, fac acest lucru. Acestea se adaptează la momentul zilei pentru a regla nivelul de lumină albastră pe care ecranul îl emite. Această tehnologie va deveni din ce în ce mai importantă în viitor, odată cu creșterea timpului petrecut în fața ecranelor și orelor de lucru târzii.
Ecranele sunt alcătuite dintr-un amestec de lumină albastră, verde și roșie, pe care ochiul îl combină pentru a produce aspectul luminii albe sau pentru a crea alte culori. Graficul prezintă balanța normală a acestor culori în albastru la majoritatea telefoanelor, inclusiv pe smartphone-ul HONOR Magic5 Pro în Normal Mode. Magic5 Pro are, de asemenea, o funcție pentru confortul ochilor care reduce lumina albastră spre sfârșitul zilei cu aproape 40% printr-o schimbare spectrală. Așadar, când dispozitivul este folosit spre finalul zilei, acesta va contribui la îmbunătățirea somnului și reducerea oboselii ochilor.
Reducerea output-ului; roșu 1,5%, verde 9,9%, albastru 39,3%. Axa Y este reprezentată în unități relative arbitrare, stabilite la zero față de valoarea inițială.
Nivelul spectral al HONOR Magic5 Pro
Metodologie pentru analiza caracteristicilor ecranului:
Smartphone-ul a fost echipat cu o cartelă sim O2, iar sistemul de operare standard și aplicațiile asociate au fost încărcate utilizând conexiunea Wi-Fi și conexiunea 5G. Un target personalizat, cu zone roșii, verzi, albastre și albe la niveluri maxime cromatice, a fost încărcat pe dispozitiv ca fișier JPEG și afișat folosind aplicația de afișare foto.
Dispozitivul a fost montat pe o placă atașată de un suport standard de laborator. Alimentarea a fost realizată cu un încărcător USB tip C. Toate testele au fost efectuate cu dispozitivul conectat la sursa de alimentare principală.
Sonda de fibra optică a unui spectrometru care a folosit ca input un diffuser (Ocean Optics, USB2000+UV+VIS+ED) a fost plasată aproximativ în centrul zonei albe a target-ului și conectată la un PC cu OceanView™ Version: 2.0.7. Fibra a fost fixată pe suportul de laborator cu cleme standard. Cu variabilele de culoare și luminozitate lăsate la valorile „implicit”, ieșirile spectrale au fost înregistrate prin intermediul software-ului OceanView și apoi transferate în MS Excel.
Măsurătorile au fost efectuate după-amiaza pentru modul „Eye save”, cu funcția activată și dezactivată. Pentru aplicația „Eye Comfort and Sleep”, măsurătorile au fost efectuate la intervale de aproximativ 30 de minute pe o perioadă de 24 de ore, cu intervalul 22:00 – 07:00. În ambele cazuri, intervalul de înregistrare a fost de la ultraviolete la aproape infraroșu, deși mai târziu valorile au fost ajustate pentru a se încadra în gama vizuală umană. În timpul înregistrării în modul „Comfort and „Sleep”, ecranul telefonului a trebuit să fie activat pentru fiecare citire . Un timp scurt (>=30 de secunde) a fost alocat pentru stabilizarea ecranului. Acest lucru se baza pe măsurători efectuate în timpul configurației inițiale a experimentului.
Rezumatul componentelor spectrale în timp. Roșul rămâne constant în timp ce culorile albastru și verde sunt semnificativ reduse
Valorile spectrometrului au fost în medie la valorile de vârf pentru a elimina zgomotul, iar aceste valori mediate au fost folosite în calcule.
Impactul luminii albastre asupra organismului este în mare parte ignorat și va deveni o problemă semnificativă pentru sănătatea umană. Lumina albastră poate perturba calitatea somnului și poate avea efecte pe termen lung. Perturbarea somnului pe termen lung este asociată cu o serie de afecțiuni care pot fi evitate cu ajutorul noii tehnologii HONOR. Dezvoltarea de către HONOR a funcțiilor Circadian Night Display și Dynamic Dimming, reprezintă un pas important în această direcție.