În cel de-al doilea studiu anual global, HP Inc. dezvăluie că angajații care folosesc inteligența artificială (AI) au o relație mai satisfăcătoare cu munca lor în comparație cu cei care nu folosesc această tehnologie.
Potrivit cercetării, doar 28% dintre angajații din diverse industrii au o relație sănătoasă cu locul lor de muncă, o creștere de un punct față de 2023. Cu toate acestea, utilizarea AI a crescut considerabil, de la 38% în 2023 la 66% în 2024. Cei care utilizează AI raportează o mulțumire cu 11 puncte procentuale mai mare față de colegii lor care nu o folosesc.
Rolul experiențelor personalizate în îmbunătățirea relației cu munca
Studiul evidențiază și nevoia urgentă de personalizare a experienței de muncă. Cel puțin două treimi dintre angajați și-au exprimat dorința de a avea acces la spații de lucru personalizate și la tehnologiile preferate.
Această dorință este atât de puternică încât 87% dintre aceștia ar fi dispuși să renunțe la o parte din salariu pentru a beneficia de o experiență de lucru mai adaptată. În medie, angajații ar renunța la până la 14% din salariu, iar cei din Generația Z ar renunța la până la 19%.
Personalizarea experiențelor de muncă nu doar că îmbunătățește relația cu locul de muncă, dar și contribuie la creșterea bunăstării generale a angajaților și a implicării lor în succesul companiei. Astfel, 69% dintre angajați cred că personalizarea muncii ar îmbunătăți starea lor generală de bine, iar 68% ar fi stimulați să rămână mai mult timp la actualul angajator.
Inteligența artificială și impactul său asupra muncii
În 2024, utilizarea AI a devenit o componentă esențială pentru angajați. Cei care folosesc AI afirmă că aceasta le ușurează munca și le permite să fie mai productivi.
Aproximativ 73% dintre respondenți consideră că inteligența artificială facilitează munca zilnică, iar 60% afirmă că joacă un rol-cheie în menținerea unui echilibru între viața personală și cea profesională. De asemenea, AI oferă noi oportunități de a se bucura de muncă și de a avansa în carieră.
Cu toate acestea, studiul subliniază și provocările aduse de AI. 37% dintre angajații care nu utilizează această tehnologie se tem că și-ar putea pierde locul de muncă din cauza AI, o creștere de cinci puncte față de anul trecut.
Discrepanțe în leadership și abilitățile umane
Un alt aspect important relevat de studiu este încrederea liderilor de business în propriile abilități. Deși peste 90% dintre aceștia recunosc importanța empatiei în leadership, doar 44% sunt încrezători în abilitățile lor umane.
Studiul evidențiază, de asemenea, că femeile lider sunt mai încrezătoare în abilitățile lor profesionale și umane decât bărbații, un semn că încrederea în sine joacă un rol important în succesul profesional.
Metodologia studiului
HP a comandat acest sondaj online, realizat de Edelman Data & Intelligence, între 10 mai și 21 iunie 2024, în 12 țări, printre care SUA, Franța, India, Regatul Unit și Germania. În total, au fost chestionați 15.600 de respondenți, inclusiv 12.000 de angajați cu muncă de birou, 2.400 de factori de decizie în IT și 1.200 de lideri de business.
Acest studiu evidențiază faptul că tehnologia, în special inteligența artificială, poate juca un rol important în îmbunătățirea relației angajaților cu munca, oferind soluții personalizate și creând un mediu de lucru mai sănătos și mai productiv.