Se pare că Huawei intenționează să lanseze noi telefoane 5G de anul viitor, într-un efort de a recâștiga cota de piață care a fost pierdută în urma sancțiunilor americane.
Un raport al Financial Times publicat joi spune că Huawei ar putea încerca să eludeze sancțiunile SUA prin reproiectarea smartphone-ului său pentru a găzdui chipset-uri „mai puțin avansate” produse de companii chineze care vor activa 5G. Cu toate acestea, această abordare riscă să afecteze experiența utilizatorului, se arată în raport. Înainte de înăsprirea sancțiunilor de la Washington, o filială Huawei a proiectat chipset-urile înainte ca acestea să fie fabricate de liderul producător de cipuri Taiwan Semiconductor.
Raportul a continuat spunând că Huawei ia în considerare și huse de telefon cu module încorporate care permit conectivitatea 5G. Astfel de cazuri sunt deja pe piață.
Huawei a subliniat restricțiile pentru a spune ceea ce poate oferi și modul în care acestea îi afectează operațiunile.
„Huawei respectă cu strictețe legea în toate țările în care operăm. Ca urmare a sancțiunilor, putem oferi consumatorilor doar smartphone-uri 4G”, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Huawei într-un e-mail. „În ciuda acestui fapt, vom continua să inovăm și să oferim în continuare consumatorilor o experiență de utilizator mai bună.”
La începutul acestui an, Huawei a lansat un telefon pliabil de aproape 2.000 de dolari, numit Mate XS 2, dar este compatibil doar cu rețelele 4G în această eră a 5G, tehnologia wireless de nouă generație.

Analiștii spun că, chiar dacă Huawei va reuși să lanseze noi telefoane 5G, se va confrunta cu o luptă dificilă în recuperarea cotei de piață internațională fără Google. Sancțiunile SUA au restricționat și accesul Huawei la Google, ceea ce înseamnă că telefoanele sale nu rulează aplicații populare, cum ar fi Google Play Store sau Gmail.
În 2021, veniturile Huawei pentru afacerile sale de consum conduse de smartphone-uri au scăzut cu 50% față de anul precedent.
SUA susțin de mult că Huawei menține o relație strânsă cu guvernul chinez, creând teama că echipamentele acestor producători ar putea fi folosite pentru a spiona alte țări și companii. Huawei a negat în mod repetat că produsele sale reprezintă o amenințare pentru securitate.
În 2020, administrația Trump a impus sancțiuni mai dure asupra Huawei, care restricționeaz[ orice companie străină de semiconductori să vândă cipuri dezvoltate folosind tehnologia americană către firma chineză, fără a obține mai întâi o licență pentru a face acest lucru.