Potrivit The Wall Street Journal, Huawei a intentat un nou proces pentru a contesta o decizie luată de Comisia Federală pentru Comunicații (FCC) anul trecut, când a desemnat compania drept o amenințare la adresa securității naționale.
Provocarea legală vine în timp ce producătorul chinez încearcă să scape de cel puțin unele dintre restricțiile pe care președintele Trump le-a impus companiei în timpul mandatului său.
În acest nou proces intentat luni, Huawei susține că FCC și-a depășit autoritatea atunci când a luat decizia, susținând că este „arbitrară, capricioasă și un abuz de apreciere și nu este susținută de probe substanțiale”. Pe lângă etichetarea Huawei ca o amenințare la adresa securității naționale, acest ordin îi împiedică pe operatorii americani să acceseze Fondul Serviciului Universal al agenției pentru a cumpăra echipamente de rețea de la Huawei. La acea vreme, fostul președinte al FCC, Ajit Pei, a declarat că o „greutate covârșitoare de dovezi” a dus la impunerea acestui ordin.
„Anul trecut, FCC a emis o decizie finală care a identificat Huawei ca o amenințare la adresa securității naționale, pe baza unui corp substanțial de dovezi adunate de FCC și de numeroase agenții naționale de securitate din SUA. Vom continua să apărăm această decizie”,
a declarat un purtător de cuvânt al agenției pentru Wall Street Journal.
În timpul celor patru ani de mandat ai președintelui Trump, administrația sa a susținut în repetate rânduri că guvernul chinez ar putea folosi echipamentele de rețea ale Huawei pentru a spiona SUA și aliații săi, dar în cele din urmă a oferit puține dovezi că a fost de fapt cazul. Cel mai aproape de dovezile convingătoare că Huawei ar susține eforturile de spionaj ale guvernului de la Bejing a venit anul trecut, când Washington Post a publicat un raport în care se spune că compania a testat – dar nu a implementat niciodată – un sistem de recunoaștere facială care ar fi permis autorităților chineze să identifice persoanele minoritare uigure.

La câteva ore după ce Huawei a intentat procesul, fondatorul său, Ren Zhengfei, le-a spus jurnaliștilor că va saluta șansa de a vorbi telefonic cu președintele Biden. „Sperăm în continuare să putem cumpăra o mulțime de componente, piese și utilaje din SUA, astfel încât companiile americane să se poată dezvolta și cu economia chineză”, a spus el.
Administrația Biden nu a spus prea multe despre planurile sale legate de Huawei. „Nu putem avea chinezi sau pe oricine care să aibă o ușă din spate în rețeaua noastră și să compromită în vreun fel securitatea noastră națională sau economică”, le-a spus Gina Raimondo, nominalizată președintele pentru functia de secretar sl comerțului, parlamentarilor la audierea de confirmare din ianuarie. Dar când a fost întrebată în mod specific despre Huawei, nu a spus dacă Departamentul Comerțului va păstra compania pe lista neagră.
Ceea ce este clar este că toate sancțiunile SUA asupra Huawei au afectat compania. Când Huawei și-a vândut marca Honor în noiembrie, a spus că a făcut acest lucru pentru a asigura supraviețuirea companiei în fața sancțiunilor SUA. A dat vina pe aceleași sancțiuni pentru faptul că Mate 40 prezintă ultimul său procesor Kirin de ultimă generație.