Nu știu dacă e vorba de inflație și de puterea de cumpărare a românilor, dacă e din cauza faptului că retailerii de la noi au abuzat atât de mult de termenul Black Friday pe tot parcursul anului sau amenzile usturătoare primite, dar ultimele ediții din campania de reduceri cunoscută drept Black Friday par că ne-au lămurit că nu prea mai interesează așa de mult românii. Cel puțin nu la fel de mult ca înainte.
S-ar putea să fiu subiectiv, pentru că anul acesta nu mi-am pus nimic în coș sau nu am urmărit nici un produs în mod special. Nici anul trecut nu aveam planuri, până am decis să profit de cardul de cumpărături cu rate fără dobândă pe care îl țineam în portofel și pentru care tot plăteam comisioane anuale.
Nu știu dacă am reținut eu bine dar eMag face anul acesta Black Friday pe 10 noiembrie. Flanco a început campania de prin octombrie iar Altex în cursul zilei de ieri. Mai sunt și alți comercianți precum Carrefour, evoMag etc care au și ei reduceri.
Perioadele de reduceri diferă, de exemplu Altex va avea doar 20 de zile de Black Friday … doar 20 pentru că anul trecut a fost ceva mai mult, iar săracul personaj din reclama lor doarme și anul acesta în mașină. Le-aș da un premiu pentru cât de mult au ținut la reclama asta. Despre subiectul ăsta am scris mai multe pe blogul personal MediaBlog unde am simțit nevoia să remarc despre folosirea obsesivă a termenului pentru orice campanie de reduceri.
Anul acesta vedeta de Black Friday pare a fi … ING. Da, am scris bine, o bancă a decis să le ofere clienților posibilitatea de a achita cu cardul de cumpărturi în 40 de rate fără dobândă. Și … pentru prima dată oferta este valabilă atât la Altex cât și la Flanco. Până acum campioni erau cei de la BRD însă ING a decis anul acesta să ridice ștacheta. S-ar putea ca de Black Friday și eMag să aibă oferte de creditare mai bune decât cele din prezent.
Unii comercianți și-au dezvoltat și propriile sisteme de creditare, fie online, fie în magazin … Altex Holding având soluția Credex, pe care o vezi în magazinele fizice dar și online. Se pare că funcționează destul de bine și ideea de creditare cu dobânzi, mai ales pentru cei care nu se încadrează în cerințele băncilor care pot oferi și ele atât credite de nevoi personale dar și carduri de credit cu dobândă zero. Nu am să mă întind prea mult pe subiecte de educație financiară, dar de Black Friday vă recomand să acordați o foarte mare atenție soluțiilor de creditare ale IFN-urilor partenere din magazine unde ajungi să plătești dobânzi amețitoare. Aș cita un exemplu de explicație cu privire la cum ajungi să plătești 72% dobândă dacă iei un credit de 2000 de lei pe 60 de luni, dar s-ar putea să fie prea complicat. De regulă informația o găsești explicată în subsolul paginilor.
Toată povestea de mai sus are legătură cu reducerile pe care le practică în această perioadă retailerii de la noi. De ce ? Pentru că nu are sens să vânezi o reducere de Black Friday și să optezi să plătești dobândă pentru un produs atâta timp cât te-ai putea încadra la dobândă zero, adică să plătești la final pe un produs exact cât a costat el.
Ar mai trebui să acorzi atenție și costurilor de livrare pentru că… retailerii de la noi au taxe de livrare. Altex îți va cere 15 lei dacă faci comenzi mai mici de 200 lei iar Flanco îți cere 18 lei pentru comenzi mai mici de 2000. Tarifele diferă dacă ai de primit un produs din categoria electrocasnice mari.
Reducerile de anul acesta de Black Friday se învârt în jurul termenului „până la 60 la sută”. Evident, reducerile alea mari sunt la produse extrem de scumpe ci nu la categoriile populare. O răsfoire a ofertelor magazinelor ne arată că la telefoane veți gasi reduceri mari la produse mai puțin populare (pentru a stimula golirea stocurilor) și reduceri mici la produse populare. Sunt produse, cum ar fi cele mai recente modele de iPhone, care nu fac parte din campania Black Friday. La televizoare sunt afișate reduceri de până la 30 la sută, de 100 sau 200 de lei. Laptopurile au și ele reduceri de până la 30 la sută.
Ceasurile inteligente de top au reduceri de 100-200 de lei iar cele mai ieftine sunt reduse cu până la 30 la sută. Dacă facem o medie sau aruncăm o privire generală la electrocasnicele mari, ele sunt reduse în medie cu 20 la sută etc. Reduceri mari sunt, după cum ziceam la produse scumpe, iar reducerile de până la 60% nu sunt la produse populare și nici foarte scumpe.
Pe scurt, reducerile de Black Friday nu mai sunt ce au fost … si cu greu vei mai gasi o reducere pentru care chiar merită se te bați. Chiar și așa, există comercianți care încă mizează pe așa zisa frenezie a oamenilor care stau la coadă să prindă mega oferte. Nu este cazul.
Inflația este încă destul de ridicată iar românii sunt mai precauți atunci când vine vorba de a cheltui sume de bani pe lucruri de care nu au neapărat nevoie.
Evident vor exista știri, comunicate de presă și advertoriale în care vom citi … din nou, despre recorduri de vânzări. Judecând însă după nivelurile extrem de scăzute ale reducerilor, cel puțin cele afișate până acum, Black Friday nu mai este ce a fost odată.
PS: Există niște comercianți mai noi care chiar practică reduceri impresionante și transportă gratuit … produse din afara țării. Și uneori livrarea unui colet din afara țării, dintr-un depozit european, durează mai puțin decât livrarea la Easybox, prin Sameday (ironic numele firmei de livrări nu mai are legătură cu traducerea).