Pret de cateva ore am avut ocazia sa testez un Nokia 3 pe care l-am recomandat unei colege ce intentiona sa il daruiasca. Avand in vedere bugetul disponibil, undeva la 600 de lei am cautat un telefon cu specificatii decente care sa permita o utilizare fara foarte multe batai de cap.
Nokia 3 are 16 GB memorie interna si 2 GB memorie RAM, ceea ce il face un candidat ideal pentru cei care nu cauta un telefon pretentios. Ecranul are o dimensiune de 5 inchi si rezolutie HD, fiind protejat de un strat de sticla Gorilla Glass.
Telefonul ales are culoarea Tempered Blue, carcasa este din policarbonat iar marginile ramei sunt din aluminiu. Avand dimensiuni de 143,4 x 71,4 x 8,48 mm si cantarind 140 de grame, este extrem de confortabil de tinut in mana.
Pachetul cu care este livrat include o pereche de casti (de o calitate dubiosa as spune), incarcatorul, cablul de date si o cheita pentru introducerea cardului de memorie si a cartelelor. Asadar pe langa cei 16 GB memorie interna mai puteti adauga un card de memorie de pana la 128 de GB. Telefonul este dual SIM iar cartelele sunt de tip Nano SIM, adica cele mai mici posibile.
La prima pornire, dupa cateva secunde telefonul a trecut automat pe limba romana, neconfigurand un cont de utilizator am trecut rapid peste optiunile de configurare de la inceput. Fara cartela SIM in el, telefonul s-a conectat rapid la reteaua Wifi din cladire si a inceput sa detecteze pachete de update ale sistemului de operare.
Jos palaria as spune eu. Nokia 3 s-a actualizat de doua ori in decurs de cateva minute si a ajuns la chiar (pen)ultima versiune de sistem de operare Android 7.1.1 existenta pe piata. Producatorul promite sa aduca pe toate dispozitivele chiar si versiunea Android 8.0, care inca nu a ajuns pe nici un dispozitiv de top Android lansat (poate cu extrem de putine exceptii).
Si mai mult de atat, Nokia ofera o versiunea curata de Android, fara aplicatii de top bloatware inutile. Nu avem nici launchere speciale, asta facand ca telefonul sa se miste destul de bine. Navigarea in meniu se face printr-un swipe de jos in sus din partea de jos a ecranulu telefonului. Accesul la bara de notificari si setari rapide se face printr-un swipe in partea de sus a ecranului. Un swipe in partea stanga a ecranului va duce catre Google Now. De asemenea daca efectuati aceeasi operatie cand va aflati in meniul unei setari v-a afisat tot meniul de setari al telefonului.
Aplicatia de camera este extrem de saracacioasa in optiuni, lucru care nu mi-a placut deloc. Camera are optiuni de autofocus si trebuie spus ca ambele camere, atat cea frontala cat si cea principala au 8MP. Veti obtine perfomante interesante de capturi foto sau video mai ales daca sunteti in exterior. La capitolul camera video telefonul inregistreaza la o rezolutie 720p la 30 fps.
Si surpriza, lipseste galeria foto din telefon, locul acesteia a fost luat de aplicatia Google Photos, acolo unde se salveaza automat toate pozele si filmarile. Cu alte cuvinte, telefonul vostru nu se v-a umple cu fisiere ce ocupa spatiul de stocare, putand sa eliberati spatiul de stocare prin intermediul serviciului incloud Google.
In scurta perioada cand am navigat prin telefon, experienta de utilizare a fost fluida. Telefonul este motorizat de un CPU MTK 6737, Quad-core tactat la 1,3Ghz.
Pe partea de audio am fost placut impresionat de calitatea si volumului redat prin intermediul difuzorului integrat.
Baterie integrată de 2630 mAh si nu poate fi scoasa, desi producatorul spune ca este posibil ca la un moment dat sa fie nevoie de inlocuirea ei.
Per total experienta de utilizare a fost una interesanta si placuta. Telefonul s-a miscat destul de bine si mi-a placut extrem de mult faptul ca Nokia 3 s-a actualizat din start la ultima versiunea de Android. Interfata curata de Android este un plus si cel mai probabil o decizie buna pentru a face rularea telefonului bine optimizata in conditiile unei configuratii de baza.
Am gasit telefonul la un pret de 599 de lei la Emag si pentru banii dati pe el chiar sunt multumit de ceea ce ofera.