Scaderea preturilor imprimantelor 3D si disponibilitatea acestora la o scara cat mai mare a creat un trend in crestere de creativitate si se pare ca nu peste foarte mult timp vom vedea o imprimanta 3D si in casele oamenilor.
Dar cu toate astea care este legtura intre imprimantele 3D si incalcarea drepturilor de autor ?
Julie Samuel, avocat al Fundatiei Electronic Foundation explica: „Legile de copywrigt pe care le avem pe carti de exemplu exista din anul 1970. Nu mai au legatura de cum folosim si cum impartim lucrurile in ziua de azi.”
Cafenele care au imprimante 3D incep sa apara in intreaga lume. Ele permit oamenilor sa aiba acces mai usor la imprimante 3D si sa isi poata crea propriile modele. Dar chiar si asa, statele care isi fac griji cu privire la drepturi de autor, precum SUA, nu au definit inca o lege referitoare la grijile aparute odata cu imprimantele 3D.
Julie Samuel sustine ca: „Legile existente dar si oamenii care incearca sa imbunatateasca legile de copywright si unele cazuri patentele , aceste eforturi în general, vor avea un impact asupra imprimantelor 3D. Vor face mai dificil ca oamenii să imprime lucruri acasă și va deveni mai greu ca alți oameni să creeze noi imprimante 3D sau tehnologii de imprimare 3D diferite.”
Asta inseamna ca nume mari din industrie, ca si creatorii de jucarii, trebuie sa se gandeasca la metode de a isi proteja propriile creatii. Star Wars sau Disney nu vor dori sa piarda milioanele de dolari din vanzarile jucariilor.
Cindy Tetro este fondator al 3D Plus si consultant la Disney si spune: „Companiile sunt mereu îngrijorate de pierderea propriilor designuri și merg întotdeauna pe o linie subțire de cum vor fi în stare să accepte noile schimbări din lumea open-source, lumea fanilor și protejarea propriului brand.”
Juristii vor avea un job dificil in a alinia legislatia inainte ca tehnologia sa le-o ia inainte si sa fie cu cativa ani lumina in fata.