In asteptarea implementarii tehnologiei eSIM, Vodafone anunta ca inlocuieste cartelele SIM de marimea unei carti de credit cu un nou model de dimensiune ce reduce la jumatate cantitatea de plastic utilizata pentru producerea SIM-urilor.
Decizia este parte a unei strategii la nivel de grup privind reducerea consumului de materiale plastice neesentiale.
Incepand cu sarbatorile de Craciun din 2019, magazinele Vodafone vor oferi clientilor o serie de accesorii ecologice sub cinceptul „Rosul iubeste Verdele” (“Red loves Green”). Acestea constau, de exemplu, in carcase de telefon 100% biodegradabile sau reciclabile si confectionate din plastic refolosit ce provine din deseurile aruncate in oceane, dar si baterii mobile externe produse din materiale sustenabile in ambalaje fara plastic. Vodafone intentioneaza sa-si extinda gama de produse „Rosul iubeste Verdele” disponibile spre comercializare pe parcursul anului 2020.
„Prin reducerea la jumatate a impactului asupra mediului, nu doar abordam anumite probleme materiale precum emisiile de carbon si deseurile electronice generate, dar luam masuri in alte zone de impact, cum ar fi materialele plastice neesentiale sau de unica folosinta pe care le folosim in magazinele si birourile noastre. Bazandu-ne pe numeroasele initiative Vodafone lansate in diferite piete, ne dorim sa avem o abordare consistenta oriunde ne desfasuram activitatea. Un prim pas in acest sens il reprezinta lansarea SIM-urilor cu dimensiuni reduse la jumatate, reducerea consumului de materiale plastice neesentiale din spatiile noastre de birouri si oferirea de accesorii ecologice clientilor nostri”, a declarat Joakim Reiter, Director External Affairs, Vodafone.
Aceste initiative se aliniaza scopului Vodafone de a imbunatati vietile a peste 1 miliard de oameni si de a reduce, in acelasi timp, impactul produs asupra mediului pana in 2025. Acest angajament al Vodafone include reducerea emisiilor de carbon si achizitionarea de energie electrica provenita exclusiv din surse regenerabile pana in anul 2025. De asemenea, Vodafone si-a propus sa reutilizeze, revanda sau recicleze 100% din deseurile sale din retea si sa ii ajute pe clienti sa prelungeasca durata de viata a dispozitivelor pe care le detin.
Noile cartele SIM de dimensiuni reduse vor fi furnizate clientilor nostri din cateva tari europene incepand cu primele luni ale anului 2020 si vor inlocui cardurile SIM de dimensiuni standard in toate cele 24 de tari unde Vodafone este prezent pana la finalul anului 2020.
Aceasta initiativa va reduce deseurile de plastic ale Vodafone cu peste 340 de tone anual si va elimina cu pana la 15 tone emisiile de CO2 din timpul productiei si transportului, cu fiecare tona de plastic economisita – in total, o reducere de peste 5.000 de tone de C02 pe an.
Chiar daca este o masura buna, Vodafone ar putea la fel de bine se se gandeasca la folosirea tehnologiei eSIM. eSIM-ul reprezintă o nouă tehnologie prin care orice utilizator se poate conecta la rețeaua mobilă utilizând dispozitivele mobile compatibile, fără să mai fie nevoie utilizarea unei cartele SIM. Asadar, se elimina complet existenta unei cartele SIM iar impactul pentru mediu poate fi si mai important.
Fiind integrat pe placa de bază a telefonului, eSIM-ul devine mult mai rezistent la șocuri mecanice, praf și umezeală, având astfel durata mai lungă de utilizare comparativ cu o cartelă SIM. eSIM deschide o nouă eră a conectivităţii pentru dispozitivele mobile de ultimă generaţie, cu dimensiuni din ce în ce mai reduse şi dotate cu cele mai noi inovaţii în materie de tehnologie.
Eliminarea materialelor plastice din magazine si din spatiile de birouri
Bazandu-se pe initiative implementate in cateva tari, Vodafone si-a luat angajamentul de a elimina toate materialele plastice inutile si alte articole de unica folosinta, acolo unde exista alternative cu impact redus, in toate magazinele si birourile Vodafone din cele 24 de tari unde activeaza, pana la sfarsitul lui martie 2020.
Cele 7.700 de magazine Vodafone din toata lumea nu vor mai utiliza pungi de plastic de unica folosinta. De asemenea, se vor elimina sau reduce materialele plastice pentru marketing sau promotionale, acestea fiind inlocuite cu articole alternative care au un impact mai mic asupra mediului.
In birourile Vodafone, consumabilele de birou din plastic utilizate frecvent – printre care pixuri si dosare – vor fi inlocuite, acolo unde este fezabil, cu papetarie de birou reutilizabila si reciclabila. Vodafone se va asigura, de asemenea, ca sticlele, tacamurile, farfuriile si paiele din plastic de unica folosinta utilizate pentru catering sunt eliminate, incurajand totodata folosirea sticlelor, canilor si a paharelor reutilizabile.
De asemenea, Vodafone isi incurajeaza furnizorii sa reduca, elimine sau recicleze ambalajul excesiv pentru a minimiza cantitatea de plastic din depozite.