Industria fintech din Europa se confruntă cu un viitor incert după ce restricțiile de finanțare din ultimii doi ani au adus ambițiile și evaluările înalte din perioada pandemiei la un nivel mai realist. Cu toate acestea, unii sunt optimiști că ratele mai mici ale dobânzilor vor stimula o recuperare.
La o conferință fintech din Amsterdam săptămâna aceasta, atmosfera printre delegați a fost mixtă – deși vorbitorii și organizatorii de pe scenă erau optimiști, în special în ceea ce privește promisiunea inteligenței artificiale. Damien Dugauquier, co-fondator al iPiD, o fintech din Singapore care oferă servicii de validare pre-plată, a declarat că strângerea de fonduri este „considerabil mai dificilă” în Europa comparativ cu SUA sau Asia, lucru pe care l-a atribuit creșterii economice mai slabe a Europei.
„Sper că lucrurile se vor schimba pentru Europa,” a spus el pentru Reuters pe marginea conferinței Money20/20, unde mulți dintre expozanți erau concentrați pe criptomonede sau AI. AI a fost cuvântul de ordine la deschiderea conferinței de marți, cu prezentări din partea unor companii de top din tehnologia europeană, inclusiv Mistral AI. A existat un chatbot AI „co-prezentator” intervievat pe scenă, care a avut inițial probleme tehnice, și un robot care servea bere controlat mental.
Companiile fintech – sau tehnologia financiară – se luptă din 2022 să strângă fondurile necesare pentru a-și finanța operațiunile după ce băncile centrale au crescut ratele dobânzilor pentru a combate inflația, punând capăt epocii banilor ușor disponibili. Dugauquier, care a încheiat recent o rundă de finanțare de 5,3 milioane de dolari, a spus: „Ne-a luat opt luni, în timp ce acum doi ani ar fi durat trei luni. Deci, lucrurile se îmbunătățesc, dar nu suntem încă la nivelul zilelor nebune de atunci.”
Pentru investitorii care încearcă să evalueze starea industriei, principalele preocupări sunt evaluările companiilor, calea lor către profitabilitate într-o economie europeană care rămâne în urma SUA și modul în care gestionează creșterea controlului reglementar al sectorului. „Nu știu dacă suntem la sfârșitul ciclului de scădere, pentru că ratele dobânzilor sunt încă ridicate,” a spus Helene Falchier, partener la firma de capital de risc axată pe fintech Portage Ventures, care susține că gestionează active de 2,5 miliarde de dolari.
Finanțarea de capital de risc pentru fintech-urile din Europa a scăzut drastic anul trecut la 9,2 miliarde de dolari în 2023, de la 26 de miliarde de dolari în 2022, conform datelor PitchBook. Nu există semne că strângerea de fonduri pentru fintech-uri va reveni la nivelurile din perioada pandemiei, cu un volum de tranzacții de finanțare de doar 4,4 miliarde de dolari în Europa până la sfârșitul lunii mai, conform datelor.
Falchier de la Portage Ventures a spus că fondatorii companiilor au învățat lecții din perioada pandemiei și sunt mai realiști în privința evaluărilor, deși fluxul de tranzacții este încă afectat de evenimente externe. „Suntem într-o zonă în care, când apar vești bune, toată lumea este foarte entuziasmată și vrea să încheie afaceri,” a spus Falchier. Dar a adăugat că piața este sensibilă la vești proaste și probleme geopolitice.
Unii delegați erau mai optimiști, observând că evenimentul Money20/20 a crescut rapid față de anii anteriori. Monica Long, președinte al firmei americane de criptomonede Ripple, a spus că prezența oamenilor din SUA la Amsterdam sugerează că fintech-ul merge bine și este în plină expansiune în Europa. „Start-up-urile de criptomonede merg mai bine în Europa decât în majoritatea locurilor. Există mai multe bănci de criptomonede aici în Europa decât oriunde altundeva,” a declarat ea pentru Reuters într-un interviu.
Deși evaluările au scăzut în toate sectoarele fintech la nivel global, directorii prezenți la conferință au spus că pentru companiile cu profitabilitate dovedită, perspectivele arată mai bine. Kunal Jhanji, șeful diviziei de fintech și plăți a Boston Consulting Group în Marea Britanie, a spus că evaluările companiilor europene nu sunt la fel de „înalțate” ca cele ale colegilor din Asia și SUA, deoarece au avut mai puțin acces la capital și, astfel, „au trecut în liniște pe calea profitabilității de ceva timp.”
Activitatea IPO și M&A ar trebui să crească anul viitor pe măsură ce ratele dobânzilor scad, a adăugat el. Banca digitală britanică Monzo, care a raportat săptămâna aceasta primul său profit anual, a obținut 340 de milioane de lire sterline în finanțare nouă în martie, într-o rundă condusă de Alphabet, evaluând-o la 4 miliarde de lire sterline (5,11 miliarde de dolari) – o creștere față de o rundă din 2021.
„Ceea ce știu sigur este că există suficient apetit pentru companiile profitabile … dacă economia unității este de partea ta, vei putea atrage în continuare evaluări mari,” a spus Ani Sane, co-fondator și director de afaceri la compania de plăți TerraPay din Londra. TerraPay a strâns peste 100 de milioane de dolari în 2023 în finanțare prin datorii și capitaluri proprii.
Companiile europene au avut, în general, dificultăți în a strânge bani pe plan local, ceea ce le-a trimis în Statele Unite, unde piețele de capital sunt mai adânci, și a determinat guvernele din Europa să încerce să faciliteze accesul start-up-urilor la finanțare. Delegații au mai spus că așteptările ca companiile fintech să perturbe finanțele tradiționale s-au dovedit greșite.
„Îmi amintesc când fintech-ul a fost descris pentru prima dată, exista o senzație că companiile fintech ar fi foarte perturbatoare pentru instituțiile majore, potențial chiar capabile să preia o cotă semnificativă de piață,” a spus Joanne Hannaford, care conduce strategia de tehnologie la banca corporativă a Deutsche Bank. „De fapt, acest lucru nu s-a materializat.”