Industria europeană a cipurilor ar trebui să se concentreze asupra consolidării punctelor sale forte ca centru de cercetare și producător de echipamente esențiale pentru fabricarea cipurilor, mai degrabă decât să încerce să creeze un producător de cipuri de ultimă generație, a declarat directorul executiv al firmei de cercetare în domeniul semiconductorilor imec.
Nu poți face un cip avansat fără tehnologie europeană”, a declarat marți Luc Van den Hove reporterilor la conferința ITF World, citat de Reuters.
El a precizat că cel mai mare producător de echipamente din lume, ASML a depins de optica germană și de cercetarea imec. Europa găzduiește, de asemenea, companii de echipamente mai mici, dar cruciale, precum ASM International.
Anterior, marți, imec, cu sediul în Belgia, a anunțat că va găzdui o linie pilot de 2,5 miliarde de euro pentru cercetarea viitoarelor generații de cipuri mai avansate decât cele de 2 nanometri, care abia intră în producție.
Dar Van den Hove a declarat că acest lucru nu ar trebui să fie văzut ca un preludiu pentru ca o companie europeană de cipuri sau un startup să construiască propria fabrică comercială de 2 nanometri sau mai bună, așa cum încearcă firma japoneză Rapidus cu sprijin guvernamental.
„Dacă ar trebui să ne construim propria noastră turnătorie de sub doi nanometri, am îndoieli că acest lucru are sens, ca să nu spun mai mult”, a spus el.
Mai degrabă, Europa ar trebui să continue să curteze construirea unor astfel de fabrici de la cei trei mari producători de cipuri logice la nivel mondial, TSMC , Intel și Samsung.
În prezent, doar Intel are în plan să construiască o uzină majoră pe teritoriul european care să fabrice cipuri mai bune de 2 nanometri, la Magdeburg, în Germania, deși TSMC are în plan o uzină de mai puțin de 22 nanometri la Dresda – un „nod moștenit” sau o generație de tehnologie puțin mai veche în termeni industriali.
Van den Hove a spus că și Europa are nevoie de acestea.
„Trebuie să ne asigurăm că evităm un deficit de noduri moștenite, deoarece în China se construiește o mare capacitate pe noduri moștenite”, un potențial risc geopolitic, a spus el.
Europa are, de asemenea, producători de cipuri cu noduri moștenite puternice, a spus el, numind NXP, Infineon, Bosch și STMicroelectronics ca fiind „toți lideri în segmentul lor specific”.