Instagram încearcă, încă o dată, să explice cum funcționează recomandările sale în încercarea de a înlătura „concepțiile greșite” despre modul în care funcționează algoritmul aplicației și dacă compania se angajează sau nu în „trimiterea în umbră” a anumitor creatori.
Într-o nouă postare pe blog a directorului principal al Instagram, Adam Mosseri, el oferă una dintre cele mai detaliate explicații de până acum despre modul în care aplicația clasifică conținutul în diferite părți ale aplicației.
„Instagram nu are un algoritm singular care să supravegheze ceea ce oamenii fac și nu văd în aplicație”, explică Mosseri. În schimb, spune el, există mai mulți algoritmi și sisteme de clasare care stau la baza diferitelor aspecte ale aplicației, cum ar fi Explore, Reels, Stories și căutare. Fiecare dintre acestea utilizează o varietate de semnale pentru a determina modul în care conținutul este clasat pentru fiecare utilizator.
De exemplu, ordinea postărilor din feedul dvs. principal este determinată de activitatea dvs. din trecut, precum și de interacțiunile anterioare cu persoana care a făcut fiecare postare. De asemenea, postările din Povești iau în considerare istoricul vizionărilor, precum și „apropierea” sau „cât de probabil este să fii conectat ca prieteni sau ca familie”. Pe de altă parte, recomandările din Explore se bazează în mare parte pe „postări pe care le-ați apreciat, salvat, distribuit și comentat în trecut”, dar este mai probabil să provină din conturi cu care nu ați interacționat niciodată.
Una dintre cele mai interesante secțiuni ale postării de pe blog a lui Mosseri este intitulată „abordarea shadowbanning”. Mosseri observă că nu există o definiție universală pentru cuvânt, dar recunoaște că mulți creatori „folosesc termenul pentru a sugera că contul sau conținutul unui utilizator este limitat sau ascuns fără o explicație sau o justificare clară”. Și spune că compania lucrează pentru a crește transparența în cazul în care conținutul sau conturile creatorilor sunt blocate de la recomandările aplicației.
Mai exact, el face apel la funcția „starea contului” a aplicației, care poate alerta utilizatorii dacă una dintre postările lor sau contul lor sunt considerate „neeligibile” pentru recomandări. Funcția oferă, de asemenea, un proces de contestație. Deși nu este prima dată când Instagram abordează problema, care a făcut obiectul multor speculații și teorii ale conspirației de-a lungul anilor, a existat o schimbare notabilă în modul în care compania vorbește despre „shadowbanning”.
Într-o postare similară de acum doi ani, Mosseri a scris că „adevărul este că majoritatea urmăritorilo tăi nu vor vedea ceea ce distribui, pentru că majoritatea se uită la mai puțin de jumătate din Feed-ul lor”. Acum, el spune că Instagram lucrează la creșterea transparenței în cazurile în care conținutul unui creator nu este distribuit pe scară largă din cauza unei încălcări a politicii. „Dacă ceva vă face conținutul mai puțin vizibil, ar trebui să știți despre el și să puteți face apel”, a scris el.
El a adăugat că Instagram testează „noi notificări pentru a ajuta creatorii să înțeleagă când raza de acoperire a unui reel postat poate fi limitată din cauza unui filigran” (compania a încercat să descurajeze utilizatorii să posteze clipuri de pe TikTok pe Reels de ani de zile).
În timp ce unii creatori pot găsi în continuare aceste explicații nesatisfăcătoare – și sunt mai mulți care se încadrează în această tabără, judecând după comentariile de pe propria postare pe Instagram a lui Mosseri – noile detalii subliniază cât de importante devin recomandările algoritmice pentru Instagram. În timp ce aplicația a reintrodus un flux cronologic opțional, Mark Zuckerberg a spus că scopul său este de a transforma Instagram și Facebook într-un „motor de descoperire” mai concentrat pe recomandări decât pe postările prietenilor.