Creșterea instrumentelor AI generative, cum ar fi ChatGPT, pare să revoluționeze multe industrii, dar, ca și în cazul oricărui tip de automatizare, vine cu prețul locurilor de muncă.
Potrivit cercetării băncii Goldman Sachs, aceste sisteme ar putea înlocui un sfert din sarcinile de lucru din SUA și Europa, echivalentul a 300 de milioane de locuri de muncă.
Există o mulțime de entuziasm în legătură cu potențialele utilizări ale AI generativă. De la Microsoft la Meta, companiile se grăbesc să integreze aceste sisteme în serviciile lor. De asemenea, pun mulți oameni în pericol de a fi disponibilizați, personalul administrativ și avocații fiind cel mai probabil să fie înlocuiți.
Previziunea lui Goldman Sachs că programe precum ChatGPT ar putea afecta 300 de milioane de locuri de muncă este una sumbră. Banca oferă totuși niște vești bune, susținând că IA generative ar provoca o creștere a productivității care ar putea crește anual produsul intern brut global cu 7% pe o perioadă de 10 ani.
O creștere a PIB-ului este puțin probabil să-i liniștească pe toți oamenii pe care ChatGPT îi transformă în șomeri, desigur. Goldman Sachs admite că tehnologia ar putea cauza „perturbare semnificativă” în economiile mari. Joseph Briggs și Devesh Kodnani, autorii lucrării, spun că aproape două treimi din locurile de muncă din SUA și Europa sunt expuse la un anumit grad de automatizare AI.
La nivel global, 18% din muncă ar putea fi automatizată de AI, țările dezvoltate fiind afectate mai mult decât piețele emergente.
O parte mai optimistă a raportului prezice că aproximativ 63% din forța de muncă din SUA va vedea că 25% până la 50% din volumul lor de muncă va fi automatizat și probabil va continua în pozițiile lor.
Munca realizată de instrumentele AI generative le-ar putea oferi mai mult timp pentru a se concentra pe sarcini mai productive, cum ar fi căutarea unui alt loc de muncă în care este mai puțin probabil să fie concediați. Lucrarea afirmă că cei care lucrează în locuri de muncă fizice sau în aer liber, cum ar fi construcții și întreținere, este puțin probabil să fie afectați de AI generativă, deși sunt expuși riscului de alte forme de automatizare.
Aproximativ 7% dintre lucrătorii din locurile de muncă în care IA generativă ar putea îndeplini cel puțin jumătate din sarcinile lor zilnice sunt vulnerabili la înlocuire.
„Deși impactul AI va depinde în cele din urmă de capacitatea sa și de cronologia de adoptare, această estimare evidențiază potențialul economic enorm al IA generativă dacă își va îndeplini promisiunea”, a spus Goldman Sachs.
OpenAI, creatorul ChatGPT, crede că AI generativă ar putea avea un impact chiar mai mare asupra locurilor de muncă decât prezice Goldman Sachs. Acesta a scris într-o lucrare că 80% din forța de muncă din SUA ar putea vedea cel puțin 10% din sarcinile lor îndeplinite de aceste sisteme.
Pe lângă pierderile de locuri de muncă, organizații precum Europol și Centrul Național de Securitate Cibernetică (NCSC) din Marea Britanie au avertizat asupra aplicațiilor criminale prezentate de AI generative, de la scrierea de programe malware până la crearea de campanii de phishing în masă.