Intel Corp a declarat că va investi până la 100 de miliarde de dolari pentru a construi cea mai mare fabrică de cipuri din lume în Ohio, SUA, încercând să sporească capacitatea, deoarece deficitul global de semiconductori afectează totul, de la smartphone-uri la mașini.
Mișcarea face parte din strategia directorului general Pat Gelsinger de a restabili dominația Intel în fabricarea de cipuri și de a reduce dependența Americii de hub-urile de producție asiatice, care au o influenâă foarte mare pe piață.
O investiție inițială de 20 de miliarde de dolari – cea mai mare din istoria Ohio – pe un teren de 400 de hectare din New Albany va crea 3.000 de locuri de muncă, a spus Gelsinger. Aceasta investiție a Intel într-o nouă fabrică ar putea crește la 100 de miliarde de dolari cu opt fabrici totale de fabricare și ar fi cea mai mare investiție înregistrată în Ohio, a declarat el pentru Reuters.
Numit inima siliciului, complexul celor de la Intel ar putea deveni „cea mai mare locație de producție de semiconductori de pe planetă”, a spus el.
În timp ce producătorii de cipuri se străduiesc să crească producția, planurile Intel pentru noi fabrici nu vor atenua criza actuală a aprovizionării, deoarece construirea unor astfel de complexe necesită ani de zile.
Gelsinger a reiterat vineri că se aștepta ca deficitul de cipuri să persiste până în 2023. Pentru a crește dramatic producția de cipuri în Statele Unite, administrația Biden își propune să convingă Congresul să aprobe 52 de miliarde de dolari drept subvenții pentru producători.
Intel a cedat locul 1 in topul furnizorilor de semiconductori de către Samsung Electronics Co Ltd în 2021, coborând pe locul doi, cu o creștere de doar 0,5%, cea mai scăzută rată de creștere din top 25, arată datele de la Gartner.
Ca parte a planului său de redresare de a deveni un producător important de cipuri pentru clienții externi, Intel a deschis două fabrici în Arizona, SUA, în septembrie.