Intel intenționează să investească până la 80 de miliarde de euro în următorul deceniu în Europa pentru a construi lanțul de aprovizionare pentru cipuri semiconductoare, anunță CNN.
Gigantul tehnologic a declarat că va cheltui inițial 17 miliarde de euro pentru a crea două noi fabrici de cipuri în Germania. Construcția pe șantierul din nord-estul orașului Magdeburg – pe care îl va numi „Silicon Junction” – este de așteptat să înceapă anul viitor și să înceapă operațiunile în 2027.
„Această inițiativă largă va stimula inovația în cercetare și dezvoltare a Europei și va aduce producția de vârf în regiune”,
a declarat Pat Gelsinger, CEO al Intel, într-un comunicat de presă.
Compania intenționează să investească bani în fiecare parte a lanțului de aprovizionare cu cipuri – inclusiv cercetare, producție și ambalare -, investițiile fiind destinate și în Franța, Irlanda, Italia, Polonia și Spania.
Cu valul său inițial de investiții de peste 33 de miliarde de euro, Intel se așteaptă să creeze aproximativ 5.500 de locuri de muncă în companie, plus alte mii în construcții și la furnizori și parteneri.
Noile fabrici ale Intel din Europa vor livra cipuri folosind cele mai avansate tehnologii Intel de tranzistori pentru a furniza clienților turnătorii, precum și propriile produse.
O penurie severă de cipuri semiconductoare a afectat companiile tehnologice și producătorii de automobile în ultimul an, pe măsură ce economiile s-au redeschis după restricțiile impuse de pandemie și cererea de bunuri a crescut. Micile cipuri se găsesc într-o serie de produse de larg consum, inclusiv smartphone-uri și mașini de spălat.
Volkswagen din Germania a declarat în octombrie că criza de cipuri a dus la reducerea cu 12% a profiturilor sale din trimestrul trei. În același trimestru, Stellantis, producătorul mai multor mărci de mașini, inclusiv Fiat și Citroën, a declarat că a produs cu aproximativ 600.000 de vehicule mai puține de la an la an din cauza penuriei.
În ultimele luni, Comisia Europeană și-a intensificat eforturile pentru a asigura aprovizionarea cu cipuri. În februarie, Comisia a declarat că intenționează să canalizeze 43 de miliarde de euro de investiții publice și private în industrie, ca parte a Legii europene pe cipuri.
Uniunea Europeană reprezintă în prezent 10% din piața globală de cipuri, dar ar putea reprezenta 20% până în 2030 dacă legea va fi adoptată, a spus Comisia în propunerile sale.
„Legea cipurilor a UE va împuternici companiile private și guvernele să lucreze împreună pentru a avansa drastic poziția Europei în sectorul semiconductorilor”, a spus Gelsinger.
Intel are în prezent aproximativ 10.000 de angajați în întreaga Uniune Europeană.