Robotul automat al celor de la Google, care verifica daca utilizatorii sunt oameni, a devenit atat de inteligent incat nu mai are nevoie de anumiti pasi pentru a identifica acest lucru.
Pentru cei ce nu stiu despre ce este vorba, ei bine, probabil ati fost nevoiti in unele ocazii sa introduceti un cod, doua cuvinte sau sa selectati imagini asemenatoare pentru a trimite un comentariu, formular etc. Acestea poarta numele de coduri CAPTCHA (Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart). Pe masura ce botii si spammeri au devenit din ce in ce mai avansati, la fel si aceste teste au devenit mai greu de rezolvat, chiar si pentru oameni. Acest test era de multe ori enervant, insa necesitatea lui era de necontestat.
In anul 2014 cei de la Google au lansat reCAPTCHA, un sistem prin care utilizatorii nu trebuiau decat sa bifeze o casuta prin care confirmau ca sunt persoane reale. Google analiza mai multe aspecte legate de comportamentul utilizatorilor pentru a determina acest lucru. Spre exemplu un robot ar fi apasat fix in centrul imaginii. Daca sistemul AI al celor de la Google detecta ceva suspect, utilizatorul era rugat sa rezolve un puzzle. In marea majoritate a cazurilor insa, utilizatorii nu trebuiau decat sa faca un click.
Google sustine ca AI sau sistemul “advanced risk analysis engine”, a devenit atat de bun incat nu mai este nevoie de bifarea unei casute. Exista un buton invizibil al lui reCAPTCHA, care functioneaza in fundalul unei pagini web si care este capabil sa stabileasca daca un utilizator este real.
Acest lucru inseamna ca multi utilizatori nu vor fi constienti ca exista o verificare. Mai mult decat atat, doar traficul suspect va fi obligat sa rezolve un puzzle, insa dezvoltatorii au la dispozitie mai multe optiuni pentru a stabili anumite setari.