Emisiile de gaze cu efect de seră ale Google în 2023 au fost cu 48% mai mari decât în 2019, conform celui mai recent raport de mediu al companiei.
Gigantul tehnologic atribuie această creștere nevoilor crescânde de energie ale centrelor sale de date, amplificate de creșterea explozivă a inteligenței artificiale (IA).
Serviciile alimentate de IA necesită mult mai multă putere de calcul – și implicit electricitate – decât activitatea online standard, ceea ce a determinat o serie de avertismente cu privire la impactul tehnologiei asupra mediului. Obiectivul Google este de a atinge zero emisii nete până în 2030, dar compania admite că „pe măsură ce integrăm mai mult IA în produsele noastre, reducerea emisiilor ar putea fi provocatoare.”
În raportul său de mediu din 2024, Google menționează că această creștere este „datorată cerințelor energetice crescute din cauza intensității mai mari a calculului IA.” Centrele de date sunt, în esență, colecții masive de servere de computer – și IA necesită un număr uriaș dintre acestea.
Un sistem de IA generativă – cum ar fi ChatGPT – ar putea folosi de aproximativ 33 de ori mai multă energie decât mașinile care rulează software specific sarcinilor, conform unui studiu recent.
Totuși, raportul Google dezvăluie și disparități globale mari în ceea ce privește impactul centrelor sale de date. Majoritatea centrelor din Europa și Americi obțin majoritatea energiei din surse fără carbon. Acest lucru se compară cu centrele de date din Orientul Mijlociu, Asia și Australia, care folosesc mult mai puțină energie fără carbon. În general, Google spune că aproximativ două treimi din energia sa provin din surse fără carbon.
„Dacă intri într-un centru de date, este foarte cald și foarte zgomotos,” spune Tom Jackson, profesor de management al informațiilor și cunoștințelor la Universitatea Loughborough. „Oamenii nu realizează că tot ceea ce stochează în cloud are un impact asupra amprentei lor digitale de carbon,” adaugă el.
Prof. Jackson conduce Grupul de Design pentru Decarbonizarea Digitală, care încearcă să măsoare și să găsească soluții pentru a reduce amprenta de carbon a utilizării datelor.
„Furnizorii de date trebuie să colaboreze strâns cu organizațiile mari pentru a le ajuta să renunțe la stocarea unei părți atât de mari din datele lor întunecate,” spune el.
Datele întunecate sunt date care au fost colectate de organizații, dar care fie au fost utilizate o singură dată, fie deloc. Cu toate acestea, stocarea lor pe cipuri consumă cantități mari de energie, chiar și atunci când nu sunt utilizate.
„În medie, 65% din datele pe care le stochează o organizație sunt date întunecate,” spune Prof. Jackson. El laudă obiectivul Google de a atinge zero emisii nete în centrele sale de date până în 2030, dar spune că va fi „foarte greu.”
Utilizarea crescută de energie – și apă – de către IA a determinat o serie de avertismente, în special pe măsură ce sectorul este previzionat să continue să crească rapid. Șeful National Grid din Marea Britanie a declarat în martie că combinația de IA și calcul cuantic va duce la o creștere de șase ori a cererii în următorii 10 ani.
Cu toate acestea, co-fondatorul Microsoft, Bill Gates, a minimalizat recent impactul asupra mediului al IA. Vorbind la Londra săptămâna trecută, el a sugerat că IA va crește cererea de electricitate cu între 2% și 6%.
„Întrebarea este, va accelera IA o reducere de mai mult de 6%? Și răspunsul este: cu siguranță,” a spus el, conform Financial Times.