Inteligența artificială amplifică amenințarea dezinformării electorale la nivel mondial, făcând mai ușor pentru oricine are un smartphone și o imaginație vicleană să creeze conținut fals – dar convingător – cu scopul de a păcăli alegătorii.
Acest lucru marchează un salt uriaș față de acum câțiva ani, când crearea de fotografii, videoclipuri sau clipuri audio false necesita echipe de oameni cu timp, competențe tehnice și bani. Acum, cu ajutorul unor servicii gratuite și cu costuri reduse de inteligență artificială generativă de la companii precum Google și OpenAI, oricine poate crea „deepfakes” de înaltă calitate doar cu o simplă solicitare de text.
Un val de falsuri de inteligență artificială legate de alegerile din Europa și Asia a străbătut rețelele de socializare timp de câteva luni, servind drept avertisment pentru peste 50 de țări care se îndreaptă spre alegeri în acest an.
„Nu trebuie să te uiți prea departe pentru a vedea că unii oameni … sunt în mod clar confuzi cu privire la faptul că ceva este real sau nu”, a declarat Henry Ajder, un expert de frunte în inteligența artificială generativă cu sediul în Cambridge, Anglia.
Întrebarea nu mai este dacă deepfakes AI ar putea afecta alegerile, ci cât de influente vor fi acestea, a declarat Ajder, care conduce o firmă de consultanță numită Latent Space Advisory.
Pe măsură ce cursa prezidențială din SUA se încălzește, directorul FBI, Christopher Wray, a avertizat recent cu privire la amenințarea tot mai mare, afirmând că AI generativă facilitează „implicarea adversarilor străini în influențarea malignă”.
Cu ajutorul deepfakes AI, imaginea unui candidat poate fi ștearsă sau atenuată. Alegătorii pot fi îndrumați către sau de la candidați – sau chiar să evite cu totul urnele de vot. Dar poate cea mai mare amenințare la adresa democrației, spun experții, este faptul că un val de falsuri de inteligență artificială ar putea eroda încrederea publicului în ceea ce vede și aude.
Printre exemplele recente de deepfakes AI se numără:
- Un videoclip în care președintele pro-occidental al Republicii Moldova își oferă sprijinul pentru un partid politic favorabil Rusiei.
- Clipuri audio în care liderul partidului liberal din Slovacia discută despre fraudarea voturilor și creșterea prețului la bere.
- Un videoclip cu un deputat al opoziției din Bangladesh – o națiune musulmană majoritară conservatoare – purtând un bikini.
Noutatea și sofisticarea tehnologiei face dificilă depistarea celor care se află în spatele AI deepfakes. Experții spun că guvernele și companiile nu sunt încă capabile să oprească potopul și nici nu se mișcă suficient de repede pentru a rezolva problema.
Pe măsură ce tehnologia se îmbunătățește, „răspunsurile definitive cu privire la o mare parte din conținutul fals vor fi greu de obținut”, a declarat Ajder.
Unele deepfakes de inteligență artificială urmăresc să semene îndoieli cu privire la loialitatea candidaților.
În Moldova, o țară din Europa de Est care se învecinează cu Ucraina, președintele pro-occidental Maia Sandu a fost o țintă frecventă. Un deepfake AI care a circulat cu puțin timp înainte de alegerile locale o înfățișa pe aceasta susținând un partid favorabil Rusiei și anunțând că intenționează să demisioneze.
Oficialii din Moldova cred că guvernul rus se află în spatele acestei activități. Având în vedere alegerile prezidențiale din acest an, deepfakes urmăresc „să erodeze încrederea în procesul nostru electoral, în candidați și în instituții, dar și să erodeze încrederea între oameni”, a declarat Olga Roșca, consilier al lui Sandu. Guvernul rus a refuzat să comenteze.
China a fost, de asemenea, acuzată că a folosit ca armă inteligența artificială generativă în scopuri politice.
În Taiwan, o insulă autoguvernată pe care China o revendică ca fiind a sa, un deepfake AI a atras atenția la începutul acestui an, stârnind îngrijorări cu privire la interferența SUA în politica locală.
Clipul fals care a circulat pe TikTok îl arăta pe reprezentantul american Rob Wittman, vicepreședinte al Comisiei pentru servicii armate din Camera Reprezentanților a SUA, care promitea un sprijin militar mai puternic al SUA pentru Taiwan dacă candidații partidului actual erau aleși în ianuarie.
Wittman a acuzat Partidul Comunist Chinez că încearcă să se amestece în politica taiwaneză, spunând că acesta folosește TikTok – o companie deținută de chinezi – pentru a răspândi „propagandă”.
Un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, a declarat că guvernul său nu comentează videoclipurile false și că se opune amestecului în afacerile interne ale altor țări. Alegerile din Taiwan, a subliniat el, „sunt o afacere locală a Chinei”.
Falsurile de tip deepfakes numai audio sunt deosebit de greu de verificat deoarece, spre deosebire de fotografii și videoclipuri, acestea nu prezintă semne evidente ale unui conținut manipulat.
În Slovacia, o altă țară umbrită de influența rusă, clipuri audio care semănau cu vocea șefului partidului liberal au fost distribuite pe scară largă pe rețelele de socializare cu doar câteva zile înainte de alegerile parlamentare. Clipurile l-ar fi surprins pe acesta vorbind despre creșterea prețurilor la bere și despre fraudarea votului.
Este de înțeles că alegătorii ar putea cădea în capcana înșelăciunii, a spus Ajder, deoarece oamenii sunt „mult mai obișnuiți să judece cu ochii decât cu urechile”.
În SUA, apeluri telefonice robot care se dădeau drept președintele american Joe Biden i-au îndemnat pe alegătorii din New Hampshire să se abțină de la vot la alegerile primare din ianuarie. Apelurile au fost ulterior depistate până la un consultant politic care a declarat că încerca să facă publice pericolele pe care le reprezintă deepfakes AI.
În țările mai sărace, unde educația mediatică este deficitară, chiar și falsurile AI de slabă calitate pot fi eficiente.
Acesta a fost cazul anul trecut în Bangladesh, unde deputatul opoziției Rumeen Farhana – un critic vocal al partidului de guvernământ – a fost înfățișat în mod fals purtând un bikini. Videoclipul viral a stârnit indignare în această națiune conservatoare, majoritar musulmană.
„Au încredere în tot ceea ce văd pe Facebook”, a declarat Farhana.
Experții sunt deosebit de îngrijorați de viitoarele alegeri din India, cea mai mare democrație din lume, unde platformele de socializare sunt un teren propice pentru dezinformare.
Unele campanii politice folosesc inteligența artificială generativă pentru a consolida imaginea candidaților lor.
În Indonezia, echipa care a condus campania prezidențială a lui Prabowo Subianto a implementat o aplicație mobilă simplă pentru a crea o legătură mai profundă cu susținătorii din întreaga țară insulară vastă. Aplicația le-a permis alegătorilor să încarce fotografii și să creeze imagini generate de AI în care să se înfățișeze alături de Subianto.
Pe măsură ce tipurile de deepfakes AI se înmulțesc, autoritățile din întreaga lume se străduiesc să vină cu garduri de protecție.

Uniunea Europeană cere deja platformelor de socializare să reducă riscul de răspândire a dezinformării sau de „manipulare a alegerilor”. Aceasta va impune etichetarea specială a falsurilor de inteligență artificială începând de anul viitor, prea târziu pentru alegerile parlamentare din iunie din UE. Cu toate acestea, restul lumii este mult mai în urmă.
Cele mai mari companii de tehnologie din lume au semnat recent – și în mod voluntar – un pact pentru a împiedica instrumentele de inteligență artificială să perturbe alegerile. De exemplu, compania care deține Instagram și Facebook a declarat că va începe să eticheteze deepfakes care apar pe platformele sale.
Dar deepfakes sunt mai greu de ținut în frâu pe aplicații precum serviciul de chat Telegram, care nu a semnat pactul voluntar și care folosește chat-uri criptate care pot fi dificil de monitorizat.
Unii experți se tem că eforturile de a ține în frâu deepfakes AI ar putea avea consecințe neintenționate.
Guvernele sau companiile bine intenționate ar putea călca în picioare linia uneori „foarte subțire” dintre comentariul politic și o „încercare nelegitimă de a defăima un candidat”, a declarat Tim Harper, analist principal de politici la Centrul pentru Democrație și Tehnologie din Washington.
Principalele servicii de inteligență artificială generativă au reguli pentru a limita dezinformarea politică. Dar experții spun că rămâne prea ușor să se păcălească restricțiile platformelor sau să se folosească servicii alternative care nu au aceleași garanții.
Chiar și fără intenții rele, utilizarea din ce în ce mai frecventă a IA este problematică. Multe chatbot-uri populare cu inteligență artificială continuă să scuipe informații false și înșelătoare care amenință să priveze alegătorii de drepturi.
Iar software-ul nu este singura amenințare. Candidații ar putea încerca să înșele alegătorii susținând că evenimentele reale care îi prezintă într-o lumină nefavorabilă au fost fabricate de AI.
„O lume în care totul este suspect – și astfel fiecare poate alege ce crede – este, de asemenea, o lume care reprezintă o adevărată provocare pentru o democrație înfloritoare”, a declarat Lisa Reppell, cercetător la Fundația Internațională pentru Sisteme Electorale din Arlington, Virginia.