Memoria internă, în care datele se stochează în timpul prelucrării este volatilă, adică conținutul acesteia se pierde. Pentru ca rezultatele prelucrărilor sau programele să nu se piardă, acestea trebuie să fie stocate într-o altă memorie nevolatilă. Această memorie se numește memorie externă.
Există mai multe tipuri de memorie externă:
1. Hard Disk-ul – HDD care este un dispozitiv de memorie cu capacitate de memorare mare. Un HDD este caracterizat prin mărimea spațiului de memorare și de viteza cu care datele memorate pot fi accesate. Există trei tipuri constructive de HDD în funcție de interfața de comandă: hard disk IDE sau ATA, hard disk EIDE,și hard disk SCSI.
2. SSD (Solid-State Drive) este un dispozitiv de stocare a informației care folosește alt principiu față de HDD care este un dispozitiv electromecanic ce conține discuri rotative și capete de citire/scriere mobile. În contrast, SSD folosește microcipuri pentru stocarea informației, într-o formă nevolatilă (păstrează informația și atunci când nu sunt conectate la o sursă de curent) și fără a folosi părți în mișcare. Astfel, au o rezistență mai mare la șocuri, sunt mai silențioase, iar accesul la informația stocată se face mult mai rapid. Preţul unui astfel de dispozitiv este însă foarte mare în comparaţie cu celelalte tipuri de discuri dure.
3. Discul Floppy (discul flexibil) care este un disc magnetic ce se poate refolosi . Probabilitatea de defectare a unui astfel de floppy disc este foarte mare și spațiul disponibil pe disc este foarte mic în comparație cu cerințele din prezent.
4. Compact Discul – CD, care este un disc cu o capacitate de memorare care depășește 600 MB (uzual 650 MB sau 700 MB). Posibilitatea de defectare a unor astfel de discuri este destul de mică și prețul este redus. Până acum câțiva ani CD-ul exista numai sub formă de memorie ROM (Red Only Memory).În prezent, datorită avansului tehnologic și a scăderii prețului de cost, unitățile de CD sunt tot mai folosite și în variante de scriere a datelor pe CD (CD writer sau burner). Există doua tipuri de CD-uri pe care se poate scrie informație: CD-R pe care se pot imprima date o singură dată; CD-RW – pe care se pot imprima date de mai multe ori.
5. DVD-ul care este un disc cu o capacitate de memorare mare de până la 8.5 GB pe o parte. Există în principal în formă de memorie ROM, datorită prețului mare al unitatilor DVD care pot scrie informație pe aceste discuri (DVD writer)
6.Discul Blu-Ray Blu-ray este următoarea generaţie de discuri video digitale. Ele pot înregistra, memora şi reda filme şi sunete digitale de o calitate superioară, dar, tot atât de bine, informaţii şi date utile lucrului cu calculatorul. Avantajul discului Blu-ray este cantitatea de informaţii pe care o poate înmagazina. Un disc Blu-ray cu un singur strat (single layer Blu-ray), care are aproximativ aceeaşi dimensiune ca un DVD, poate înmagazina până la 27 GB de date.
7. Stick USB – Stick-ul de memorie flash este un dispozitiv electronic bazat pe tranzistoare ce foloseşte memoria flashde tip NAND. Acesta constă într-un conector USB tip A care este interfaţa dintre memorie şi calculator, un controler care constă într-un procesor de tip RISC, un chip de memorie flash NAND şi un oscilator care produce semnalul de ceas şi care controlează transferul de date.
8. Hard Disk Extern
9. Card de memorie – Secure Digital, precurtat SD, este un tip de card de memorie foarte răspândit. Ține de marea grupă de memorii cu acces aleator și de asemenea, din alt punct de vedere, de grupa memoriilor SSD. Memoria unui card SD este nevolatilă (nu necesită alimentare cu curent electric). A fost dezvoltat de către SD Card Association (SDA) pentru a fi utilizat în dispozitivele și aparatele portabile. La ora actuală (2011) cardurile de acest tip sunt întrebuințate în zeci de categorii diferite de produse portabile și în peste 8.000 de modele individuale de produse, fiind considerate stadardul de facto al industriei electronicelor .
Alte variante: SDHC (HC de la high capacity), SDXC (XC de la extended capacity), miniSD, microSD – v. imaginea din drepta.
Capacitatea maximă a unui card SDXC atinge 2 TB. Cardurile SD se fabrică în mai multe clase de performanță (viteză de transmisie a datelor), iar prețurile depind și de această clasă.