Gigantul de cautare Google si-a anutat planurile de investii in lupta sa contra dezinformarii legate de coronavirus, intentionand sa introduca inclusiv instrumente de verificare rapida pe serviciul Google News.
Atunci când este vorba despre o boală respiratorie potențial mortală, cum ar fi coronavirus, informații precise și fiabile pot face diferența dintre viață și moarte. În acest scop, Google spune că va oferi o finanțare de 6,5 milioane de dolari organizațiilor care combat dezinformarea de pe glob, cu „o concentrare imediată asupra pandemiei de coronavirus”.
Compania vrea astfel să abordeze problema din mai multe unghiuri diferite, lucrând cu o listă largă de organizatii non-profit.
De exemplu, Google News Initiative își va spori suportul pentru First Draft. Organizația a ajutat jurnaliștii să acopere pandemia prin furnizarea unui hub de resurse coronavirus online, precum și instruire și simulări de criză.
O parte din noua finanțare va fi, de asemenea, va merge catre organizatii non-profit precum Full Fact și Maldita.es. Potrivit Google, aceste organizații își vor concentra eforturile asupra țărilor europene precum Italia, Spania, Germania, Franța și Regatul Unit, unde au existat unele dintre cele mai multe cazuri de COVID-19 confirmate. ONG-urile vor amplifica legaturile cu experții, vor împărtăși tendințele și vor reduce răspândirea informațiilor false dăunătoare”, spune compania.
În altă parte, Google va colabora cu Meedan, o asociatie de jurnalism non-profit și experți în sănătate publică pentru a dezvolta o bază de date pentru a ajuta reporterii. În mod special, compania încearcă să descopere cum să prezinte cel mai bine o pagină de verificare a faptelor dedicate în secțiunea COVID-19 din Google News.
Pe lângă Google, guvernele lucrează și ele pentru a rezolva problema. În martie, guvernul britanic a declarat că va oferi 500.000 de lire sterline (aproximativ 623.000 de dolari) pentru a lupta împotriva dezinformării legate de coronavirus, o parte din aceste finanțări urmând a se adresa influencerilor din social media. În ambele cazuri, este puțin probabil ca finanțarea să abordeze problema complet, dar ar putea salva vieți.
De asemenea, companii precum Samsung și Sony anunță eforturi pentru a ajuta în timpul pandemiei. Sony, de exemplu, a înființat un fond de 100 de milioane de dolari, banii alocați avand scopul de a ajuta personalul medical de prim rang, studenții care învață de acasă și persoanele puternic afectate de virus.
In Romania, autoritatile au promovat intens un proiect online ce ofera stiri oficiale, declaratii, rapoarte si acte legislative.