As putea parea partinitor atunci cand spun ca gadgeturile celor de la Apple nu m-au atras niciodata atat de tare incat sa imi doresc cu adevarat unul. E drept insa ca Apple a reusit sa faca din iPhone un brand la nivel mondial ce aduce venituri substantiale.
Si cu toate astea, gadgeturile lansate an de an de Apple au reusit sa starneasca rumoare si discutii aprinse intre fanii Apple si cei Android (Samsung, HTC, LG etc). De ce ? Pai pentru ca mare parte din pretul telefoanelor lansate este platit pentru marca si nicidecum pentru perfomante.
Da, suntem de acord ca Apple se poate lauda cu fotografii reusite si cu stabilitate, performanta si securitate. Toate astea vin insa si cu un pret platit:extrem de multe restrictii.
Daca intr-un final am ajuns sa ma obisnuiesc cu interfata sistemului de operare iOS, nu acelasi lucru am facut si cu restrictiile de securitate, mult prea multe la numar. Parte din ele ne lasa insa senzatia ca Apple face tot posibilul sa gaseasca metode sa isi faca clientii sa isi schimbe telefoanele mai des.
Zilele acestea o noua restrictie venita din partea Apple se adauga pe lista: „Interdictia de a iti repara telefonul stricat in alta parte decat un service autorizat.” O sa va intrebati ce poate face Apple, daca telefonul pe care cineva incearca sa il repare este iesit din garantie, iar un posesor nefericit alege un dealer neautorizat pentru ca nu isi permite sa dea 300 de dolari pe o reparatie.
Ei bine cea mai noua gaselnita a celor de la Apple se numeste ”Error 53”, si pare sa ii afecteze pe acei utilizatori care au avut probleme cu senzorul de amprenta de pe iPhone si au ales sa mearga la un dealer neautorizat. Cei care au facut acest lucru si au facut actualizare la noul iOS 9 s-au trezit cu eroarea neplacuta ce le-a facut dispozitivul nefunctional.
Din cate se pare, daca intampinati Error 53 inseamna ca ati pierdut toate datele de pe telefon, iar acesta nu mai poate fi folosit deloc. Mai multe povesti venite din partea celor ce au intampinat aceasta eroare spun ca in momentul cand acestia s-au dus la magazinul Apple, angajatii le-au spus ca telefonul este bun de aruncat la gunoi si ca pot primi unul nou in schimbul sumei de 270 de lire.
Evident aici apar comentariile legate de cat de multi bani incearca sa faca Apple de pe urma utilizatorilor sai. Stim cu totii ca exista multi carcotasi care nu pierd niciodata ocazia sa rada de acele persoane care dau zeci de milioane pe un iPhone sacrificand insa alte lucruri.
Cu toate astea, chiar si cu explicatia celor de la Apple, care sustine ca „Error 53 este rezultatul verificarilor de securitate destinate protectiei utilizatorilor de dispozitive Apple […] si este dedicata protejarii aparatului dumneavoastra si impotriva folosirii unui senzor Touch ID fraudulos„, masura dezactivarii dispozitivului pare oarecum exagerata. Daca mai punem la socoteala si faptul ca practic Apple te obliga sa iti repari telefonul intr-un centru autorizat, la preturi evident mai mari, am putea crede ca depaseste putin granitele legalului.
Dar ca sa nu fim prea duri cu Apple, e drept ca atunci cand senzorul de amprente e folosit pentru a proteja date sensibile, precum cele legate de carduri sau conturi bancare, compania americana poate gasi repede o scuza in ceea ce priveste protejarea unor astfel de informatii.