În weekend, cetatenii din Iran au experimentat o încetinire a incarcarii paginilor web până cand internetul țării și accesul la datele mobile a fost aproape complet închis de guvernul iranian.
Potrivit NetBlocks – o organizație non-guvernamentală care monitorizează cibersecuritatea și guvernanța internetului în țări precum Africa, Irak și Turcia – oprirea a avut loc la scurt timp după protestul răspândit și escaladat împotriva creșterii cu 50 la sută a prețurilor la combustibil în toată țara.
În timp ce accesul la internet se dovedește aproape imposibil pentru multi dintre iranieni, unii au reușit să comunice ce se întâmplă în prezent în aceasta țară prin Twitter. Un utilizator a postat un videoclip în care se arată ca in Teheran, capitala Iranului, care are una dintre principalele autostrăzi ale țării, traficul a fost complet paralizat.
După cum au subliniat cei de la NetBlocks, întreruperea continuă este cea mai severă înregistrată în Iran de când președintele Rouhani a ajuns la putere, si este cea mai severă deconectare urmărită de organizația de cibersecuritate din orice țară din punct de vedere al complexității tehnice și a lărgimii sale.
Nu este prima dată când guvernele au cenzurat milioane de persoane folosindu-se de o întrerupere a accesului la internet. De fapt, oprirea accesului la internet este frecvent utilizată de guvernele din Africa. Numai în acest an, Sudanul, Zimbabwe și Republica Democrată Congo au aplicat o închidere din diferite motive. De asemenea, în statul Kașmir, din India, cetățenii se confruntă cu o întrerupere a internetului de peste 100 de zile.
În plus, Rusia a aprobat recent un proiect de lege care permite guvernului său să închidă accesul la internet, ceea ce înseamnă și o cenzură mai grea pentru cetățenii săi.
Guvernul iranian urmează aceleași etape pentru o cenzură la nivel național, prin cenzurarea a milioane de oameni. Prin restricționarea accesului la internet, protestatarii nu se pot uni la fel de ușor, iar restul lumii are cunoștințe minime cu privire la evenimentele actuale ale țării. În plus, acest lucru îi incomodează foarte mult pe cetățeni, care nu pot ține legătura cu persoanele dragi în caz de urgență sau nu pot avea acces la servicii precum serviciile bancare și biletele de călătorie.
Iranul are o lungă istorie de cenzură și supraveghere a accesului cetatenilor la internet. În 2016, Memari News, un site de știri independent, a fost suspendat pentru că a raportat un scandal de corupție în municipiul Teheran. În același an, autoritățile au blocat alte opt site-uri de știri din diferite motive.
Întreruperile accesului la internet sunt deseori folosite pentru a pune sub tăcere o țară întreagă și, deoarece cenzura devine mai greu de combătut, este puțin probabil ca lucrurile să se schimbe în curând in aceste zone.