Guvernul din Italia este gata să limiteze utilizarea software-ului antivirus rusesc Kaspersky în sectorul public, după invazia Rusiei asupra Ucrainei, temându-se că Moscova ar putea deturna programele pentru a pirata site-uri cheie, au spus oficialii.
De altfel, decizia vine la doar puțin timp după ce autoritățile de securitate din Germania și-au exprimat aceleași îngrijorări.
Franco Gabrielli, subsecretarul de stat pentru securitate din Italia, a declarat marți Senatului că guvernul lucrează la reguli care să permită organismelor de stat să retragă software-ul dezvoltat de Kaspersky Lab cu sediul în Rusia.
O sursă guvernamentală a declarat pentru Reuters că noile reguli vor permite administrațiilor publice să înlocuiască toate software-urile considerate potențial periculoase, fără a se confrunta cu sancțiuni. O a doua sursă a spus că regulamentul ar putea fi aprobat încă de săptămâna aceasta.
Biroul Kaspersky din Italia a declarat că monitorizează situația cu „mare îngrijorare” și este îngrijorat în special de angajații săi, avertizând că aceștia riscă să sufere din cauza deciziilor care se bazează mai degrabă pe geopolitică decât pe probleme tehnice.
„Sperăm că această atitudine nu va duce la implementarea unei legislații iliberale care ar afecta în primul rând partenerii, familiile și cetățenii noștri italieni”,
a spus Kaspersky într-un e-mail către Reuters.
Kaspersky a adăugat că este o companie administrată privat, fără legături cu guvernul rus, chiar dacă fondatorul companiei ar fi fost acuzat în trecut de legături cu Vladimir Putin și are sediul central în Moscova, cu birouri extinse în întreaga lume.
Într-o recomandare emisă marți, agenția de stat de securitate cibernetică a Italiei a declarat că nu există dovezi că produsele furnizate de companiile legate de Rusia au fost compromise de la invazia Ucrainei din 24 februarie. Cu toate acestea, a avertizat că riscurile trebuie reevaluate pe fondul conflictului în creștere și că software-ul antivirus este deosebit de sensibil din cauza „nivelului ridicat de invazivitate” al sistemelor pe care le servește.
La începutul acestei săptămâni, agenția de securitate cibernetică din Germania a avertizat utilizatorii software-ului Kaspersky că acesta prezintă un risc serios de atac de piraterie cu succes.
În semn că lumea afacerilor din Italia este, de asemenea, sensibilă cu privire la legăturile sale cu Kaspersky, echipa de Formula 1 Ferrari a declarat joi că acordul său de sponsorizare cu firma a fost suspendat de comun acord. Un purtător de cuvânt al Ferrari a mai spus că compania evaluează utilizarea software-ului antivirus Kaspersky.